Regio- In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart wordt de klok verzet. Het gaat om de overgang van wintertijd naar zomertijd, dus de klok gaat een uur vooruit.
Voor degenen die ieder jaar weer twijfelen wanneer de klok vooruit moet en wanneer achteruit is er het volgende ezelsbruggetje: in het voorjaar de klok vooruit zetten.
Zomertijd 2024 (Nederland). Van: 02:00 zondag 31 maart
Tot: 03:00 zondag 27 oktober
Gaat Nederland de zomertijd en wintertijd afschaffen?
Dat is nog niet duidelijk. Het kabinet vindt het belangrijk dat de tijd bij ons en in de landen om ons heen zoveel mogelijk gelijk blijft. Daarom neemt het kabinet pas een standpunt in als duidelijk is wat de buurlanden doen.
Voordelen en nadelen afschaffen zomer- en wintertijd niet duidelijk
De Europese Commissie wil de zomertijd en wintertijd afschaffen. Het kabinet vindt dat de Europese Commissie nog niet duidelijk aangeeft wat de voor- en nadelen van de afschaffing zijn. Daarvoor is een diepgaande effectbeoordeling door de Europese Commissie nodig. Het kabinet ziet deze effectbeoordeling als een belangrijke volgende stap in de uiteindelijke standpuntbepaling.
Nederlands onderzoek geeft geen duidelijk beeld
Uit Nederlands onderzoek komt geen eenduidig beeld naar voren als het gaat om een Nederlandse voorkeur voor één van de 3 tijdsystemen:
- het huidige systeem met een omschakeling tussen zomertijd en wintertijd;
- een permanente wintertijd;
- een permanente zomertijd.
Een onafhankelijk onderzoeksbureau heeft een representatieve groep Nederlanders gevraagd hoe zij over de afschaffing van de zomer- en wintertijd denken. Daarnaast heeft dit bureau interviews gehouden met verschillende vertegenwoordigers van de samenleving en het bedrijfsleven. Het kabinet heeft aan bioritme-experts hun mening over de zomer- en wintertijd gevraagd.
De klok 2 keer per jaar verzetten
Er verandert dan niets ten opzichte van nu. Op 21 juni komt de zon dan om 05.20 uur op. En gaat rond 22.00 uur weer onder. Op 21 december komt de zon dan om 8.45 uur op en gaat om 16.30 uur weer onder.
Omschakelen naar ‘altijd zomertijd’
In de zomer verandert er dan niets. Op 21 juni komt de zon dan om 05.20 op. En gaat rond 22.00 uur weer onder. In de winter wordt het dan een uur later licht. En gaat de zon een uur later onder. Op 21 december komt de zon dan om 09.45 uur op (in plaats van om 08.45 uur) en gaat om 17.30 uur weer onder (in plaats van 16.30 uur).
Omschakelen naar ‘altijd wintertijd’
In de winter verandert er dan niets. Op 21 december komt de zon dan om 08.45 op. En gaat rond 16.30 uur weer onder. In de zomer wordt het dan een uur eerder licht. En gaat de zon een uur eerder onder. Op 21 juni komt de zon dan om 04.20 uur op (in plaats van 05.20 uur) en gaat om 21.00 uur weer onder (in plaats van 22.00 uur).