Algemeen

Boek Appèl jongelui van Cees van der Velde feestelijk gepresenteerd

Hoogeveen-Op zaterdag 23 september werd in Beilen het boek Appèl jongelui van Cees van der Velde feestelijk gepressenteerd.

Zijn diensttijd heeft veel indruk gemaakt op Cees. Zoveel zelfs dat hij zich alles nog goed herinneren kan. Zó goed, dat hij er een boek over schreef. Zodoende bracht hij, op zijn negenvijftigste, zijn eerste boek uit: Appèl jongelui. Hierin beschrijft hij hoe hij zich door de veertien maanden militaire dienst geworsteld heeft. In zijn boek staan komische en serieuze voorvallen beschreven en de manier waarop het geschreven is, maakt dat je bijna het gevoel krijgt dat Cees naast je zit te praten.

Het eerste exemplaar werd door Cees overhandigd aan Maria Faber, die hem altijd aangemoedigd heeft om een boek te schrijven.

Dit boek is tot stand gekomen door een samenwerking van de Stichting Stellingwarver Schrieversronte en het Huus van de Taol. Het boek is geschreven in de taal van d’Olde Smilde (Hoogersmilde). Omdat het Smildegers kenmerken van het Drents en van het Stellingwerfs heeft, hebben beide taalinstituten het gezamenlijk uitgegeven.

Het Huus van de Taol is de streektaalorganisatie die het Drents promoot met als doel om het een taal te laten zijn waar de gebruikers trots op zijn en die niet-gebruikers waarderen.

De Stichting Stellingwarver Schrieversronte is het instituut voor taal, literatuur, geschiedenis, volkskunde en identiteit in de Stellingwerven.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: