Ridders in de Orde van Oranje-Nassau : Martin en Trineke van der Meer uit Nieuweroord

Tijdens een licentiehouderfeest in De Vlieger op dinsdag  reikt burgemeester Martijn Breukelman een Koninklijke onderscheidingen uit aan Mevrouw Trineke van der Meer-Buurmeijer en de heer Marinus Wolter van der Meer uit Nieuweroord.

Voor hun toewijding aan de gemeenschap wordt het echtpaar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Deze uitzonderlijke benoeming komt voort uit hun opmerkelijke inzet voor het welzijn van anderen, met name binnen hun initiatief De Vlieger Zorg.

In 2008 begonnen als een zorgcamping en logeerhuis voor kinderen met autisme, is De Vlieger Zorg uitgegroeid tot een gecertificeerde instelling van onschatbare waarde.

Martin en Trineke hebben niet alleen hun banen opgezegd, maar ook hun huis verkocht om hun zorgdroom te verwezenlijken.

Hun betrokkenheid, voortkomend uit de zorg voor hun eigen zoon met Multiple Complex Development Disorder (MCDD), heeft geleid tot een warme en professionele omgeving die nu velen helpt.

Het echtpaar opende niet alleen hun huis voor kinderen met complexe problemen, maar ook hun hart. Hun vrijgevigheid kent geen grenzen; ze bieden hulp waar nodig, vaak zonder acht te slaan op bureaucratische belemmeringen.

Martin’s inspanningen op muzikaal gebied en Trineke’s zorg voor zowel cliënten als ouderen in de buurt hebben hun betekenis voor de gemeenschap verder versterkt.

Beste meneer en mevrouw van der Meer, Martin en Trineke. Vandaag is een extra speciale dag. Een burgemeester heeft, zoals u weet, de eer om elk jaar enkele mensen van bijzondere verdienste als Ridder te laten toetreden tot de Orde van Oranje-Nassau. Maar dat dit u beiden betreft, een echtpaar, dat is behoorlijk uitzonderlijk. Ik ben verheugd dat ik hier mag zijn, dank voor uw gastvrijheid.
Ik heb me verdiept uw bezigheden, en in uw manier van doen, ik hoop dat ik hieruit terecht opmaak dat ik u mag tutoyeren.

Samen hebben jullie je banen opgezegd, en je huis verkocht. Jullie hebben, uit het volle geloof in jullie zorgdroom, De Vlieger Zorg opgezet, voortgekomen uit de zorg voor jullie oudste zoon die Multiple Complex Development Disorder (MCDD) heeft. Dit initiatief begon oorspronkelijk, in 2008, als zorgcamping en logeerhuis, om andere ouders van kinderen met autisme de ruimte te bieden, voor hun kinderen en voor henzelf. Inmiddels is De Vlieger Zorg een begrip geworden. Een professionele instelling, gecertificeerd en getoetst, aangesloten bij de Klachtenportaalzorg en bij Zorgbelang Drenthe.

De betrokkenheid die jullie als ouders voor jullie kinderen hebben, is ook de betrokkenheid geweest die jullie hebben voor alle cliënten. Tot op de dag van vandaag. Alle verhalen van de mensen om jullie heen bevestigen dit. Als cliënten iets nodig hebben, dan regelen jullie dat. Is dat een matras? Geen probleem. Is dat een knuffel, of een nacht of langer logeren? Geen probleem.

Vanaf 2013 tot 2022 hebben jullie, binnen De Vlieger Zorg, een gezinshuis in huis gehad. Jullie vingen negen jaar lang meerdere kinderen met complexe problemen op, terwijl jullie eigen drie kinderen ook thuis woonden. De warmte die jullie bieden aan alle kinderen in jullie huis is gemeend. Zelfs zo gemeend dat iedereen binnen jullie gezinshuis binnen de familie valt: jullie gaan als gezin samen op vakantie. Als je bij het gezin hoort, dan hoor je bij de vakantie.

Om deze gastvrijheid te ervaren, hoef je overigens niet persé onderdeel van het gezinshuis te zijn. Met grote regelmaat zijn er aan jullie privé eettafel ’s avonds cliënten te vinden, om gezellig mee te eten of gewoon te kletsen. Uit mijn bescheiden onderzoek bleek zelfs dat er een cliënt op kerstavond samen met zijn vader langs is gekomen, omdat hij bij jullie de geborgenheid vond die hij nodig had. Er zijn cliënten die, soms wel 14 dagen, bij jullie in huis gewoond hebben. Gewoon, omdat dat even nodig was, zonder een passende zorgindicatie. Jullie zorgzaamheid is belangeloos, en eindeloos.

Jullie houding maakt in alles een geweldige indruk: jullie regelen en leveren eerst. Daarna kijken jullie, misschien, of er vanuit de Zorgwet wel een vergoeding bestaat voor wat jullie geleverd hebben. Zo hebben jullie met menig cliënt de IKEA bezocht, vangen jullie mensen op van wie een zorgindicatie nog niet helder is, en bieden jullie logeeropvang die wellicht niet helemaal vergoed kan worden. En dat maakt jullie niet uit. De noodzaak van de zorg wint het altijd van het uitzoeken van de regels of van het beschikbare zorgbudget.

Trineke,

Jouw grote betrokkenheid maakt indruk op iedereen. Als er maar iets onverwachts gebeurt met één van de nu 90 cliënten, weet jij uit je hoofd precies wat ze nodig hebben. Ook de mensen uit de kerk merken je zorgzaamheid op. Je betrekt de ouderen uit de buurt bij jullie nieuwe locatie, omdat je op deze manier een stukje van hun eenzaamheid kunt oplossen.

Martin,

Jouw aandacht vinden we zelfs terug op het muzikale vlak. Je hebt een actie opgericht voor een groep beperkte muzikanten uit Zeeland die hun muziek niet meer konden uitoefenen. De subsidie voor hun type dagbesteding stopte. Daarmee heb je, voor hen, zelfs het nieuws gehaald. En een toppunt was nog wel het lied dat je Paul De Leeuw hebt laten zingen op de nationale televisie: “Voel wat ik voel voor jou.”
Met jouw tekst op dit liedje heb je landelijk heel veel losgemaakt. Je hebt het heersende beeld dat mensen van autisme hebben veranderd.

Samen is jullie betekenis voor de mensen om jullie heen, en veel verder, onbetaalbaar groot. Jullie bieden gevraagd en ongevraagd hulp aan iedereen die het nodig heeft. Hiermee verdienen jullie een zeer grote bewondering.
Het is dan ook om die reden dat ik namens Zijne Majesteit de Koning, jullie beiden, Trineke van der Meer-Buurmeijer en Martin van der Meer, vandaag de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de orde van Oranje-Nassau mag overhandigen. Moge deze Koninklijke Onderscheiding een weerspiegeling zijn van de grote waardering en dankbaarheid die we allemaal voor jullie beiden voelen.

Foto: Gylvano Metselaar.