© Kim Stellingwerf.
Natuur

Handtekeningen zijn gezet voor een groener Hoogeveen. Doe jij ook mee?

Hollandscheveld/Hoogeveen – Gisteravond 13 maart was het dé avond van de bijeenkomst ‘Hoogeveen Groen. Doe je ook mee?’ van Gemeente Hoogeveen. Deze groene avond vond plaats in Paviljoen Schoonhoven in Hollandscheveld en was de start van een nieuw aanvalsplan van de gemeente waar al een tijdje aan gewerkt wordt. 

De inloop begon om 19:00 uur met een kop koffie of thee en tijd om elkaar te spreken. Waar vooraf een kleine 60 mensen werd verwacht, hadden zich uiteindelijk maar liefst 125 mensen zich aangemeld voor deze avond. Ook was er de gelegenheid om achterin de zaal bij de stand van IVN afdeling Hoogeveen te kijken waar zij zich mee bezig houden in en om Hoogeveen en om de vrijwilligers zelf te ontmoeten.

Rond de klok van half 8 in de avond startte Bert Hansma Projectleider en programmacoördinator bij Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen het programma door iedereen welkom te heten. Vervolgens gaf hij het woord aan Mark Tuit Wethouder Gemeente Hoogeveen die een korte toespraak gaf over het doel om te verbinden en samen te werken aan biodiversiteit en klimaat. Samen met ondernemers, maar ook met inwoners en groepen uit de gehele gemeente die met eigen initiatieven komen om te verduurzamen en te vergroenen.

“Hoogeveen heeft een moeilijke tijd achter de rug, maar die laten we achter ons. We willen verder en dat willen we samen doen.”

De wethouder haalde met bovenstaande quote ook aan dat er de afgelopen jaren veel is gelaten door de financiële strubbelingen van de gemeente, maar dat er nu genoeg budget vrij is gekomen om verder te denken en vooral: meer te doen. En dat kan natuurlijk op allerlei manieren in het groen. Denk aan het verbouwen van een verlaten onderhoudshok van de gemeente in het Zuiderpark tot een huisje voor vleermuizen die in het park leven. Of het onderhouden van een wormen-/insectenhotel. Of het ontwikkelen van groene schoolpleinen of groene kantoorpleinen. Of thuis met een groen dak.

Het Drentse Landschap

De eerste spreker van de avond was Bertil Zoer, werkzaam bij Het Drentse Landschap dat ook in Hoogeveen een groot aantal hectare grond bezit en onderhoud. Denk aan het Spaarbankbos, Oude Kene, Boerveense Plassen en nog veel meer natuurgebieden. Hij legde uit hoe het bedrijf is ontstaan in 1934 met één klein natuurgebied dat werd aangekocht en onderhouden als natuurgebied, hoe er over de loop der jaren steeds meer grond is aangekocht om de natuur te beschermen en te ontwikkelen en welke soorten gebieden specifiek in de Gemeente Hoogeveen in hun bezit zijn. Zo vertelde hij over de opgehoogde heidevennen waar zeldzame vlinders leven, over het ontstaan van het Oude Diep en waarom dit door de ontwerpers van de beek zo is aangelegd. En hij vertelde over het Spaarbankbos: een bosgebied dat recreatief gebruikt wordt door mensen, en dat tegelijkertijd zo divers is aan wildleven.

Gijmink Nieuwlande

Sandra Gijmink, melkveehouder in Nieuwlande, vertelde als tweede spreker van de avond over het ‘natuurinclusief boeren’. Daarbij vertelde zij over het belang van kruidenrijk gras voor de koe en waarom er door natuurinclusieve boeren gekozen is voor meerjarig gras, ondanks dat het vaak toch meer kost. Het plaatje dat boeren lijken te moeten balanceren tussen keuzes om hun eigen financiën, de natuur, het klimaat of het dierwelzijn te ondersteunen en hoe wetgevingen en regels daar bij de veehouderij invloed op hebben. Maar ze vertelde ook over de vergoedingen vanuit gemeenten en vanuit de Europese Unie om de natuur en het klimaat meer te ondersteunen financieel mogelijk te maken. En natuurlijk niet te vergeten, hoe zij als bedrijf inspelen op het al aanwezig wildleven op hun eigen terrein: door middel van een uilenkast, door bossage als schuilplaats te gebruiken voor dieren en door het van binnen naar buiten maaien van de akkers.

Wetenschapsjournalist

Na een korte pauze met hapjes en drankjes mocht Mark Mieras, welbekend wetenschapsjournalist bij o.a. Volkskrant en NRC-Handelsblad, de avond vervolgen met een lezing over waarom veel natuur om je heen jou gelukkig maakt. Hij sprak over de grijze tuinen en de steriele kantoren en waarom zelfs ook maar één plant op zo’n plek bijdraagt aan de prestaties van mensen in die omgeving. Aan de hand van cijfers nam hij het publiek mee langs de verschillende onderzoeken op het gebied van de neuropsychologie in relatie tot de natuur. Dat kinderen beter presteren op school als ze uitzicht hebben op een of meerdere bomen, dat kinderen beter met traumatische ervaringen omgaan als ze groen om zich heen hebben en dat met name meisjes beter bewegen in een schoolplein met veel groen. Maar dat ook volwassenen daar baat bij hebben, omdat het ‘geluksreserve’ wordt opgebouwd over je hele levensloop en dat niet zomaar verdwijnt als je uit een groene omgeving weggaat. Dat mensen niet alleen gelukkiger, maar ook socialer worden en betere werkprestaties leveren in een groene omgeving. In andere woorden: groen maakt je gelukkig. Of niet? Mieras legde namelijk ook uit dat het niet perse de kleur groen is dat gelukkig maakt, maar de complexiteit en de structuur van een boom, bloem of struik. Dat komt omdat elk blaadje toch net iets anders is, en dat vind ons brein interessant.

Aanvalsplan blauwgroen

Gemeente Hoogeveen heeft een nieuw aanvalsplan voor natuur en water. Bert Hansma vertelde hier meer over als laatste spreker van de avond. Hiermee willen zij stimuleren om te vergroenen en te verduurzamen, samen met de inwoners en ondernemers van Hoogeveen. En op veel manieren gebeurd dit ook al. De gemeente is al in gesprek met ondernemers, initiatiefgroepen en inwoners: Het is inmiddels bekend dat Unigarant komend jaar hun bedrijventerrein wil vergroenen. Er zijn verschillende scholen binnen de gemeente die een groene schoolplein willen of daar al mee bezig zijn. Daarnaast stimuleert de gemeente het vergroenen van tuinen met de tuinsubsidie en het verduurzamen van woningen met de duurzaamheidslening of de Regio deal subsidie. Ook gaat de gemeente bezig met het beleid Openbare Ruimte en het groenbeheer daarvan. In sommige gebieden in Hoogeveen wordt ook daar al aan gewerkt met bijvoorbeeld een pilot ‘extensief maaien‘. De actie ‘Samen Groen Dak‘ van IVN Hoogeveen wordt ook ondersteund door de gemeente.

Meer informatie over de groene plannen en de subsidies en leningen, kunt u ook lezen op Groenemorgenhoogeveen.nl.

Ook werd er symbolisch een handtekening gezet om samen voor een groener Hoogeveen te gaan werken. Iedereen op zijn of haar eigen manier en met eigen inbreng. Als eerste mocht klimaatburgemeester en voorzitter van IVN Hoogeveen Grietje Loof haar handtekening plaatsen. Daarna was er ook de gelegenheid voor anderen om het zelfde te doen. Na afloop van de avond was er tijd voor nog een drankje en om na te praten over de avond.

Foto’s in bericht: Judith Duinkerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen