Nog niet volledig gevaccineerd tegen HPV? Stel je prik niet langer uit

De tijd begint te dringen voor wie nog geen HPV(humaan papillomavirus)-prik heeft gehaald, maar dat wel wil. Jongvolwassen (tot 27 jaar) hebben nog tot 1 juni 2024 de tijd om hun vaccinatieserie, bestaande uit 2 prikken, gratis af te maken. Ze moeten dan wel hun 1e HPV-prik in 2023 hebben gehaald, want tussen de 1e en de 2e prik moet minimaal 5 maanden zitten. Heb je de 1e prik inmiddels binnen? Stel dan ook je 2e prik niet onnodig uit.

Wacht niet te lang met de 2e prik

Na het halen van de 1e prik, krijg je na ongeveer een half jaar automatisch bericht van de GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst) om een afspraak te maken voor de 2e prik. Uit cijfers van het RIVM en de GGD blijkt dat vooral jonge mannen de 2e prik uitstellen. Het advies is echter om niet onnodig lang te wachten. In 2024 wordt de vaccinatie namelijk op minder plaatsen in het land aangeboden. Bovendien kun je vanaf 2024 niet meer online een afspraak maken, maar moet je contact opnemen met de GGD in jouw regio om te kijken waar je terecht kunt voor je 2e prik.

Interval van 5 maanden

Om langdurig beschermd te zijn tegen HPV(humaan papillomavirus), heb je 2 prikken nodig. En tussen die 2 prikken moet minimaal 150 dagen (5 maanden) zitten. Daarom kun je de 2e prik pas krijgen als de 1e prik 5 maanden of langer geleden is. Na 1 juni 2024 is de HPV-prik voor jongvolwassenen niet meer gratis. Haal je de 1e prik na 2023? Dan kun je pas na 1 juni 2024 de 2e prik halen en moet je die zelf betalen. Dit kost ongeveer € 175 per prik.

Opkomst HPV inhaalcampagne

Landelijk lag de opkomst medio oktober op 22% maar dat percentage stijgt nog steeds. Er zijn grote verschillen in opkomst te zien per regio. Zo is de opkomst vooral hoog in studentensteden als Leiden, Utrecht en Delft. De opkomst onder mannen is hoger dan onder vrouwen, maar dat viel te verwachten aangezien de mogelijkheid voor mannen nieuw was, terwijl vrouwen als tiener al een HPV-vaccinatie konden krijgen. De vrouwen zijn dan weer sneller met het afmaken van de serie dan de mannen. Er lijkt vooral onder jonge mannen sprake te zijn van uitstelgedrag. Dat sluit aan op onderzoek eerder dit jaar waaruit bleek dat veel mensen de prik nog niet gehaald hadden, maar dat wel van plan waren. Ze waren er om allerlei redenen nog niet aan toe gekomen. Daarom hebben de GGD’en vanaf mei fors ingezet op vaccineren zonder afspraak. Zij boden de HPV-vaccinatie aan op plekken waar veel jongvolwassenen komen, zoals in winkelstraten, bij onderwijsinstellingen en bij drukke OV(openbaar vervoer)-locaties en vroegen daar aandacht voor via de landelijke campagne Mis ‘m niet. In november worden de jongvolwassen opnieuw gewezen op de laatste kans om gratis volledig gevaccineerd te worden tegen HPV. Dat gebeurt via een campagne op social media en door een samenwerking met de onder de doelgroep populaire podcast Broers.

Waarom een inhaalcampagne HPV

Jaarlijks krijgen in Nederland ruim 1.600 mensen kanker door HPV. Vaccinatie maakt de kans op een HPV besmetting voor jezelf en je intieme contacten aanzienlijk kleiner en beschermt tegen zes soorten kanker. Op advies van de Gezondheidsraad(externe link) kreeg iedereen tot en met 26 jaar die nog niet gevaccineerd was tegen HPV, een uitnodiging om dat alsnog te doen. Het ging in totaal om ruim 1,3 miljoen mensen geboren in 1996 t/m 2003; 900.000 mannen en 400.000 vrouwen. Voor de mannen was deze mogelijkheid nieuw. Veel vrouwen in deze leeftijdsgroep haalden de vaccinatie als tiener niet. Bijvoorbeeld omdat de vaccinatie toen nog relatief nieuw was of omdat hun ouders destijds besloten hun dochter niet te laten vaccineren. Maar veel vrouwen wilden de vaccinatie inmiddels wel. Daarom kregen zij in 2023 opnieuw de kans zich gratis te laten vaccineren.

Afspraak maken

Een afspraak maken voor de HPV-vaccinatie kan online via www.hpvafspraak.nl(externe link).