Algemeen

Vertrouwen in buschauffeur naar nulpunt, moedig besluit om bus leeg vanuit Frankrijk naar Nederland te laten vertrekken

Hoogeveen – Met een aantal uren vertraging  zijn zaterdagmorgen de studenten van zorg en welzijn van het Alfa-College Hoogeveen  en begeleiding terug gekomen van hun werkweek in Frankrijk. Hier hebben de studenten geholpen bij de 17e editie van Alpe d’HuZes.

De werkweek was goed geregeld, maar bovenal ook indrukwekkend. Maar de heen en terug reis zullen zowel de 20 studenten als begeleiding, die met drie personen mee waren vanuit het Alfa-College, niet snel vergeten.

Heenreis niet zonder slag en stoot

De heenreis ging al niet zonder slag en stoot. Een aantal keer moest er in het begin van de reis gestopt worden op de vluchtstrook voor een mogelijk technisch euvel. Ook moest er een keer gestopt worden omdat er een brandlucht door de passagiers was waargenomen.

Na een chauffeurwissel in België ,  ging het nogmaals mis net over de grens in Frankrijk. Hier belande de bus nogmaals op de vluchtstrook door een klapband. Terwijl de chauffeur buiten stond te wachten, hebben de studenten zelf besloten voor hun eigen veiligheid de bus te verlaten en zover mogelijk van de snelweg de veiligheid op te zoeken. De politie die ook ter plaatse kwam heeft de beveiliging van de gestrande bus passagiers op zich genomen.

Twijfels

De reis richting le bourg d’oisans, waar een campingplaats was gereserveerd, verliep verder zonder incidenten. Wel kregen studenten en begeleiding op de reis hier naar toe steeds minder vertrouwen chauffeur. Dit laatste versterkte steeds meer een aantal dagen later op de dag van de Alpe d’HuZes door tal van incidenten op de bergweg. Hier was de bus en chauffeur ook ingezet om de studenten op verschillende plaatsen af te zetten en op te halen voor hun vrijwilligerswerk op deze toch al zeer indrukwekkende dag.

Moedig besluit

De begeleiding van het Alfa-College heeft donderdagavond, 13 uur voordat de thuisreis naar Nederland zou worden aangevangen, besloten om per direct niet meer de verantwoording te nemen om de studenten door deze chauffeur te laten vervoeren. Dit gebeurde na de ervaringen en incidenten van deze middag met de chauffeur. Dit besluit gebeurde terwijl de meeste studenten bij de onthulling waren van het eindbedrag van Alpe d’HuZes boven op de berg. Dit betekende ook dat de rit van boven op de berg naar de camping in het dal ook opnieuw geregeld moest worden. Hiervoor kwamen de studenten van de uniformberoepen van het Alfa College in beeld. Deze waren hier ook aanwezig om diverse vrijwilligerstaken te vervullen, waaronder met busjes om deelnemers en vrijwilligers te vervoeren op de berg.

Chauffeur met lege bus vertrokken

De chauffeur die door een busbedrijf uit  uit Groningen was ingehuurd is donderdagavond met bus, maar zonder passagiers vertrokken.

Schouders er onder om terugreis te regelen

Om het geplande vertrek van vrijdagmorgen richting Nederland te halen is er per direct donderdagavond zowel  in Frankrijk als in Nederland door  het Alfa-College met man en macht gewerkt om een oplossing te vinden om weer terug in Nederland te komen.

Onzekerheid

Na een onzekere nacht en vrijdagmorgen kwam vrijdagmiddag het verlossende antwoord. Er was door de begeleiding en het Alfa- College na uren puzzelen en werk een plan uitgewerkt om de thuisreis zo spoedig mogelijk te aanvaarden. Maar pech komt zelden alleen, hier ging het ook even mis: de bestelde taxibussen kwamen niet opdagen. Hierop zijn de plannen in een rap tempo gewijzigd waarna is uitgeweken naar het openbaar vervoer met de bus om in Grenoble de trein te halen richting Parijs . Hier wachtte een bus van een andere busmaatschappij hun op waarna het vrijdag op zaterdagnacht richting Hoogeveen ging. De tenten en een aantal grote persoonlijke spullen zijn achtergebleven op  de camping en zullen later richting Nederland worden vervoerd.

Alle lof voor begeleiding en Alfa-college voor besluit

Het weerzien in Nederland was soms emotioneel door de ontlading na veel onzekerheid waarin de studenten hebben gezeten. Maar leerlingen en ouders hebben alle lof voor het besluit van de begeleiding en Alfa-College om veiligheid boven alles te verkiezen. Maar ook voor het daadkrachtig optreden om iedereen zo snel als mogelijk weer veilig en gezond in Nederland te krijgen. Er zal binnenkort nog een samenkomst zijn van de studenten en het Alfa-College om de mogelijkheid te geven hun verhaal kwijt te kunnen.

Terugkijkend op toch ook indrukwekkende Alpe d’HuZes

Ondanks dat de heen en terugreis, op zijn zachts, gezegd, niet helemaal vlekkeloos ging, kijken de studenten terug op een paar indrukwekkende dagen op en rond de Alpe d’HuZes. En een aantal geeft al aan volgend jaar gerust weer te willen helpen.

Alfa-College blij dat iedereen weer gezond in Nederland is gekomen

Inhoudelijk gaat het Alfa-College nog niet in op het incident en waarom het besluit is genomen om niet verder te gaan met deze chauffeur. Het Alfa- College wil eerst het onderzoek afwachten, maar sluit niet uit dat er  juridische stappen gezet gaan worden. De school laat in een reactie weten vooral blij te zijn dat iedereen gezond terug is in Nederland.

Reactie busbedrijf

Vanuit het busbedrijf kwam de volgende reactie: uiteraard een heel vervelende kwestie. Wij zijn niet eerder dan 13 uur voor de terugreis op de hoogte gebracht dat de begeleiding problemen had met de chauffeur. De begeleider wilde ook niet vertellen wat er speelde.

Aankomende evenementen