Hoogeveen – Na de feestelijkheden eind april volgde de herdenking op 4 mei. Heel veel mensen waren aanwezig in Hollandscheveld, Nieuwlande en Hoogeveen. Wat waren het waardige bijeenkomsten. Dat is belangrijk. Het toont ons respect voor de burgers en de militairen die zijn vermoord of omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in andere oorlogssituaties of bij vredesoperaties.
Ik vind het belangrijk dat heel Nederland om 20.00 uur dat moment van bezinning kent. Bij herdenkingen, maar ook gewoon thuis voor de TV, op het werk of in een andere situatie. Het voelt als een alomvattende verbondenheid op een heel breekbaar moment. Het geeft vertrouwen dat de verdeeldheid die er in de samenleving is, overbrugd kan worden als het erop aan komt. Omdat het gezond verstand van de grootste groep mensen overheerst.
We stonden samen stil bij het o er dat mensen hebben gebracht. Een o er van moedige mensen, voor onze vrijheid. Ik ben van de generatie die de oorlog kent uit de verhalen. En hoop dat wij zo’n o er zelf nooit hoeven te brengen. Daarom is het belangrijk dat we de moed opbrengen om naar elkaar te luisteren. Persoonlijk houd ik ervan om stevig met elkaar te debatteren. Op de middelbare school deed ik mee aan debatwedstrijden. Heel leuk en leerzaam. Want je verdedigt soms een stelling waar je het zelf helemaal niet mee eens bent. Zo leer je de argumenten wel beter
e begrijpen. Dat is zo mooi in ons land: dat je het hardgrondig oneens met elkaar mag zijn.
Aan het einde van de herdenking in Hoogeveen zong Saar (11 jaar) in het Frans het lied Voilà (van Barbara Pravi). Ik weet niet of ik voor iedereen spreek, maar het was zowel indrukwekkend als inspirerend. Indrukwekkend, omdat zij voor mij de kwetsbaarheid van vrede weergaf. Inspirerend, omdat Saar in staat was om ons allemaal te verbinden in haar lied. Op 5 mei konden we die vrede en verbondenheid vieren.