Foto: Paula Bansema
Algemeen

Echtpaar Hamberg 60 jaar getrouwd

Het begon allemaal in 1957. Ze kenden elkaar al langer, zaten bij dezelfde toneelvereniging WIK (Willen Is Kunnen) in Ebbenbroek en op een dansavond van deze vereniging, sloeg de vonk over. Tiny werkte als verpleegkundige op de Klokkenbelt in Almelo en Bertus was reeds enkele jaren aan het werk als monteur onderhoud telefooncentrales bij de PTT. Daar werkte hij onder meer mee aan de overstap van het telefoneren met behulp van een centralist naar zelf je telefoonnummer kiezen en verbinding krijgen.

In 1964 kreeg Bertus de vraag, of hij voor zijn werk ook waakdiensten wilde gaan werken. Voorwaarde was dat hij dan dicht bij zijn werk moest wonen. Zo geschiedde, Bertus en Tiny vonden een woning in Coevorden en gingen daar na hun huwelijk, op 13 maart 1964, wonen.

In december van dat jaar werd hun zoon Albert geboren. Tiny had voor haar huwelijk haar werk verruild voor het ziekenhuis in Hardenberg, maar was na haar huwelijk gestopt, zoals in die tijd te doen gebruikelijk was. Ze was druk met zorgen voor de kleine, maar miste toch haar passie en besloot daarom in de weekenden weer te gaan werken. Het werd het Aleida Kramer Ziekenhuis, tegenwoordig Saxenburgh in Coevorden, waar ze bleef werken tot de geboorte van dochter Mieke in 1967.

In 1971, Bertus had inmiddels vele trainingen gevolgd, solliciteerde hij en werd aangenomen als plaatsvervangend chef transmissie meetdienst in Zwolle. Tiny wist heg nog steg in Zwolle en besloot de stad beter te leren kennen door te gaan werken voor Humanitas. Na een jaar wonen in een tijdelijke woning, vonden ze hun droomhuis in de prachtige wijk ‘de Wipstrik’ in Zwolle. Het bleek een opknapper, maar Tiny en Bertus draaiden er hun hand niet voor om. Na het werk en in de weekenden werd er druk geklust en werd de oude woning volledig gerenoveerd. De kinderen weten het nog goed. Mieke herinnert zich nog haar verjaardag in de kruipruimte, die diende als zandbak, en dat ze met haar vriendinnen op alle muren in de woonkamer mochten tekenen. Albert weet nog goed dat Bertus een dakkapel aan het plaatsen was. Tiny stond doodsangsten uit toen de ladder van het dak naar beneden viel. Gelukkig had Bertus zich goed gezekerd en stond veilig op het dak.

In 1986 kwam er een stukje grond te koop in Berkum, Tiny en Bertus met klussersbloed in de aderen, zagen dat wel zitten en besloten hun woning zelf te bouwen. Met behulp van familie en vrienden werd er elk vrij moment geklust. Albert was inmiddels al uitgevlogen richting Politie in Rotterdam en Mieke volgde niet veel later en ging in Meppel wonen.

Bertus, nog altijd werkzaam bij PTT (inmiddels KPN), kreeg na bijna 40 dienstjaren het aanbod om vervroegd met pensioen te gaan. Inmiddels was hij manager van de afdeling, vond zijn werk heel erg leuk maar koos toch voor het avontuur om te stoppen. Aangemoedigd door Tiny gingen ze op zoek naar een volgend ‘klusproject’ en werd er een oude boerderij gekocht in Sibculo. Met behulp van het gezin, inmiddels was dit uitgebreid met Toke en Piet, partners van hun kinderen en familie werd er weer dagelijks geklust. De woning werd volledig gestript, weer opgebouwd en er werd een grote schuur toegevoegd, waar vele familiefeestjes werden gevierd. Ze genoten volop van de ruimte van het platteland, rust hadden ze niet echt, want de tuin hield hen dagelijks bezig. Dat was ook de reden om te verhuizen naar een kleinere woning in Nijeveen.

De kleinkinderen herinneren zich de logeerpartijen met zijn vijven nog goed. Eerst in Sibculo, later in Nijeveen, waar niets te gek was. Als een glijbaan met matrassen de trap af, met opa allemaal op een (te kleine) fiets crossen langs de Nijeveense plas, vuurwerk kopen bij tig winkels en heerlijk eten, gemaakt door oma. Logeerpartijen werden familieweekenden waarvan ze er velen organiseerden. Tegenwoordig is dit overgenomen door de kinderen en kleinkinderen die met veel plezier familiedagen organiseren.

In 2018 wilden Bertus en Tiny nog één keer een ander huis kopen. Het werd een prachtig appartement in ‘de Symfonie’ Hoogeveen, waar ze met heel veel plezier wonen. Steevast iedere week op woensdagmiddag koersballen ze in het Olden Kinholt. Daarnaast vult Bertus zijn dagen als klusjesman in de Symfonie en zorgt Tiny dat er na het klussen een heerlijke maaltijd voor hen op tafel staat. Nu 60 jaren getrouwd en zoals ze zelf zeggen ‘we zijn nog iedere dag stapelgek met en op elkaar’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen