Een herfstachtige cross op de Lemelerberg

Lemele – Op zaterdag 4 november 2023 stond ‘De Salbam Lemelerbergloop’ als één van de eerste crossen van het seizoen op het programma. Veel lopers en loopsters van HAC’63 namen deel aan de wedstijd. Door de combinatie van een frisse wind en de regen, zorgde het herfstachtige weer voor het echte crossgevoel. Bovendien maakten de hoogtemeters het parcours extra uitdagend.

De jeugd

Bij de jongens tot 15 jaar werd een afstand van 2 kilometer afgelegd. Rafael Ruisch behaalde de top 10. Met een tijd van 9:01 minuten werd hij knap negende. Bij de meiden tot 15 jaar behaalde Tara Benjamins het podium. Na een spannende eindsprint werd ze tweede. Lieke Snoeken, Myrthe Wolting en Daphne Veuger legden dezelfde afstand af. Ze werden respectievelijk zesde, negende en tiende.

De 5.8 km

Er verscheen een groot deelnemersaantal aan de start van de 5.8 kilometer. De lopers liepen een grote en een kleine ronde. De steile stukken zorgden voor een pittig parcours. Bij de ‘Mannen senioren’ wist Caleb Hoogeveen de tiende plek te veroveren. Dit deed hij in een tijd van 24:06 minuten. Bij de categorie ‘Mannen 50+’ wist Lamko Hulzebos knap het zilver te veroveren op de door hem geliefde Lemelerberg. Hij liep een tijd van 23:49 minuten, waarmee hij binnen tien seconden van de winnaar van de ‘M50+’ finishte. Karel Prins werd in dezelfde categorie twaalfde in 27:42 minuten. Jans Berghuis werd net vierde bij de ‘Mannen 60+’. Bij de ‘Dames senioren’ werd Ilona Stille zestiende in 32:55 minuten. Stefanie Dolsma en Margriet Westrik werden knap vijfde en achtste bij de ‘Vrouwen 40+’.

De 11.5 km

Ook waren er genoeg lopers die kozen voor de 11.5 km. Deze afstand bestond uit drie grote rondes. Per ronde moesten de lopers meerdere keren klimmen en dalen. De lopers startten en finishten in de regen. Bij de ‘Mannen senioren’ werd Sander Hoogeveen, Remco Kat en Marnix Prins respectievelijk 14e, 17e en 33e . Bij de ‘Mannen 50+’ was er de winst voor Aard van der Vinne. In precies 49 minuten was hij iedereen in zijn categorie te snel af. Harry Prins en Cor Stienstra werden 20e en 22e in dezelfde categorie. Ook bij de ‘Mannen 60+’ was er de winst voor HAC’63. Rob van Graaf was met 50:31 minuten veruit de snelste in zijn categorie. Bij de ‘Dames senioren’ waren er twee podiumplaatsen, namelijk het goud en het brons. Laura Prins won in een tijd van 47:55 minuten. Lidia Meijer had een ruime voorsprong op de nummer vier en finishte in precies 53 minuten. Bij de ‘Vrouwen 50+’ was er tevens de winst voor de atletiekclub uit Hoogeveen. Laura Batterink won in 54:37 minuten. Marian Booijink en Manon Vos volgden elkaar op door vijfde ze zesde te worden.

Er lagen verschillende kleuren bladeren op het parcours; groen, geel, oranje en bruin. Dit zorgde voor een compleet herfstbeeld. Een metafoor voor de prestaties van deelnemers aan de cross. Sommige lopers waren tevreden en andere lopers (nog) niet. Samen zorgden ze voor een mooie cross, waar het publiek van kon genieten vanuit het naastgelegen restaurantje of vanonder de paraplu.

Foto’s: L. Meijer
Tekst: L. Prins
11.5 km: mannen 50+ (Aard van der Vinne)

dames senioren (Laura Prins en Lidia Meijer)