Algemeen

Ploggen geeft een schone buurt en je hebt gezellige buurtcontacten

Kim Molenaar is sinds begin dit jaar een fanatieke plogger, ze doet dit met haar 2 zonen en met hun vriendjes en de baby gaat in de wandelwagen mee.

 

Kim is een jonge moeder van een gezin met 3 kinderen in de leeftijd van 6 en 3 jaar en 8 maanden. Twee jaar geleden is het gezin aan de Grote Kerkstraat in Hoogeveen komen wonen daarvoor hebben ze vanwege hun werk in verschillende landen en op continenten gewoond.

Ze hebben het erg naar hun zin in Hoogeveen, ze vinden het een fijne stad waar veel georganiseerd wordt, het heeft veel voorzieningen en ligt centraal t.o.v. de andere steden en natuurgebieden. Naast haar gezin is Kim 4 dagen werkzaam op het Windesheim college te Zwolle en is ze vrijwilliger bij diverse verenigingen o.a. van park Dwingeland.

Kim loopt geregeld met haar kinderen naar het park en vindt dat er veel zwerfafval ligt ook rondom de school.

Kim en haar echtgenoot proberen de kinderen verantwoordelijkheid bij te brengen en ook het belang in te laten zien van een schone buurt, wat zwerfafval betekend voor de natuur en voor de dieren en ook dat je medeverantwoordelijk bent voor je buurt.

Oma plogde geregeld in haar eigen buurt en volgens de 3-jarige ruimde oma “viezigheidjes” op, dat wilde hij ook! Kim nam contact op met Plogging de Wolden Hoogeveen die voor hen alle plogmaterialen regelde.

Ze gaat nu geregeld met de zoontjes ploggen waarbij er steeds meer vriendjes meehelpen, hierdoor moesten de plogmaterialen uitgebreid worden wat geen probleem was, deze werden keurig weer thuisbezorgd. Regelmatig gaat ze met een groepje kinderen, steeds in verschillende samenstellingen en groepsgrootte, ploggen vanuit huis, richting het park en rondom de school. Het is een leuke en gezellige activiteit. De kinderen vinden het prachtig, voelen zich heel belangrijk en verantwoordelijk.

Men komt nu zelfs bij Kim aan de deur of ze de “kniep-kniep” mogen hebben want ze gaan rommel opruimen. Een buurt jongentje plogt blikjes met statiegeld als extra zakcentje. Kinderen zien het ploggen als een leuke activiteit en op het schoolplein wordt er spontaan door anderen mee geplogd.

Kim geeft aan dat het Ploggen niet alleen zwerfafval opruimen is. Het heeft ook nog een ander doel. Het is een sociaal gebeuren. Je hebt veel contact met buurbewoners, mensen maken geregeld een praatje. Het is ook een mooie gelegenheid om je buurt te leren kennen en het geeft veel gezelligheid. Door het ploggen heeft Kim en haar gezin veel buurtcontacten opgedaan.

Het mooie aan ploggen is dat het niet leeftijdsgebonden is, je hoeft er ook niet sportief voor te zijn.

Validen, minder validen, jong, oud, peuter, kleuter, iedereen kan ploggen.

 

Tekst Ina Brinkman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen