Algemeen

Aangeboden hulp voor Oekraïne in de gemeente Hoogeveen is hartverwarmend

‘De aangeboden hulp voor Oekraïne in de gemeente Hoogeveen is hartverwarmend’, zegt Burgemeester Karel Loohuis. ‘Zoveel mensen willen iets doen. Het is ontzettend fijn dat ondernemers Marc Haitsma uit Nieuweroord en Klaas Koops uit Hollandscheveld al deze initiatieven willen coördineren in afstemming met de gemeente. Op deze manier kunnen inwoners, organisaties in Hoogeveen en de beide gemeenten er samen voor zorgen dat de vluchtelingen met open armen en een warm hart ontvangen worden’.

Klaas Koops: ‘in mijn jarenlange ervaring vanuit de stichting Rusland Kinderhulp zie ik dat er vaak enthousiast en liefdevol hulp wordt aangeboden, maar dat die soms niet overeenkomt met de vraag’. Afstemming van vraag om hulp en aanbod is heel belangrijk. Zowel voor de vluchtelingen als de mensen die iets willen doen. Je wilt hen natuurlijk niet teleurstellen’. Daarom bieden ondernemer Marc Haitsma en ik onze hulp aan om de gemeente daarbij te helpen.

Haitsma is lid van de Rotary Hoogeveen De Wolden. ‘dat zijn samen met andere clubs een heleboel vrijwilligers die de schouders eronder willen zetten’. De twee hebben contact of zoeken dat met de Raad van Kerken, Dorpsbelangen, organisaties, serviceclubs en particulieren in Hoogeveen. Zij zijn bereikbaar via oekraine@hoogeveen.nl.

De Veiligheidsregio Drenthe regelt de verspreiding van vluchtelingen over de twaalf gemeenten. We verwachten binnen enkele dagen de eerste vluchtelingen via die lijn. Wanneer de eerste vluchtelingen in Hoogeveen in de opvanglocaties arriveren is nog ongewis. Daarnaast worden er ook al mensen opgevangen door mensen thuis, omdat zij bijvoorbeeld kennissen hebben in Oekraïne.

De gemeente Hoogeveen is verder druk bezig met de inrichting van locaties die nog niet ‘instapklaar’ zijn. Zo worden in de Kroon 2 alle sloten vervangen, wordt er schoon gemaakt en wordt de keuken ingeruimd met keukenspullen. De gemeente regelt de eerste opvang en zal de Oekraïners vragen wat zij nodig hebben, bijvoorbeeld (psycho)medische zorg, school, opening bankrekening, werk enz. Dan komt heel specifiek de vraag om hulp naar voren. Het is voor de vluchtelingen belangrijk dat zij zo snel mogelijk het gevoel krijgen dat zij de regie over hun eigen leven terug hebben.

Geef een reactie