Vanaf vandaag verbod op wegwerpplastic zoals patatbakjes en rietjes

Plastic zwerfafval neemt jaarlijks toe en is schadelijk voor het milieu. De overheid wil wegwerpplastics verminderen en meer plastic inzamelen en recyclen. Daarom gelden vanaf 2021 nieuwe regels voor producten van wegwerpplastic. Vanaf vandaag is bijvoorbeeld een verbod gekomen op verkoop van plastic patatbakjes. Ondernemers mogen hun voorraad plastic wegwerpplastic nog wel opmaken. 

Wegwerpplastic is schadelijk voor het milieu

De hoeveelheid wegwerpplastic in het milieu neemt jaarlijks toe. Zo is de plasticsoep in zee een groot milieuprobleem. Plastic bevat vaak giftige stoffen en wordt niet in de natuur afgebroken, zoals bijvoorbeeld papier. Veel dieren eten per ongeluk de plastic resten, bijvoorbeeld zeeschildpadden, zeehonden, verschillende soorten vissen, schaaldieren en vogels. De dieren kunnen hier ziek van worden. Ook komen de plastic resten terug in de voedselketen.

Maatregelen vanaf 2021

De belangrijkste maatregelen zijn:

  • Verbod op de verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten. Het gaat om plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes. Het verbod geldt ook voor drank- en voedselverpakkingen van zogenoemd geëxpandeerd polystyreen (EPS). Dit is een soort piepschuim waar bijvoorbeeld drinkbekers en hamburgerbakjes van worden gemaakt. Dit materiaal is zo licht, dat het makkelijk wegwaait. Ook geldt het verbod voor producten van oxo-degradeerbaar plastic. Bijvoorbeeld tasjes en flesjes. Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt vanaf 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die gecertificeerd zijn als medisch hulpmiddel mogen nog wel worden verkocht.
  • Statiegeld van € 0,15 op kleine plastic flesjes tot 1 liter. Ook moeten producenten minimaal 90% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter inzamelen voor recycling. Deze regels gelden vanaf 1 juli 2021. Op grotere flessen zit al langer statiegeld.
  • Logo verplicht op bepaalde plastic producten. Op het logo staat dat er plastic in het product zit. En dat het product daardoor schadelijk is voor de natuur. Het gaat om vochtige doekjes, tampons en maandverband, tabaksproducten en drinkbekers die plastic bevatten. Dit logo is verplicht vanaf 3 juli 2021.
Deel dit bericht!

Geef een antwoord