Snelle diagnose door cardiospreekuur voor kinderen

Hoogeveen: Hartgeruisen bij kinderen betekent in 90% van de gevallen niet dat er iets aan de hand is, maar in 10% procent van de gevallen is er wél iets mis. Er kan bijvoorbeeld een gaatje in het hart zitten of er is sprake van een hartklep die lekt. 1 op de 100 kinderen wordt geboren met een hartafwijking. Om snel een diagnose te stellen, kunnen kinderen op het speciale cardiospreekuur voor kinderen terecht voor een consult bij kinderarts Kristine Klucovska.

Een hartgeruis bij een kind wordt vaak geconstateerd tijdens een bezoek aan het consultatiebureau of aan de huisarts. Door met behulp van een stethoscoop naar het hart te luisteren, merkt een arts een hartgeruis op. Wanneer er een hartgeruis te horen is, wordt een kind doorverwezen voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis.

Kinderarts Kristine Klucovska werkt bij Treant als algemeen kinderarts en is opgeleid tot kindercardioloog in Slowakije. Klucovska onderzoekt het hart van de patiënt tijdens het cardiospreekuur en doet eventueel aanvullend onderzoek, zoals een ECG (hartfilmpje) of echo van het hart.

Niet alleen vanuit de huisartsen, maar ook vanuit de omringende ziekenhuizen ontvangt Treant verwijzingen voor het cardiospreekuur. ‘Ouders en hun kind zijn hier snel aan de beurt en indien aanvullend onderzoek nodig is, kunnen we dit meteen inplannen. Hierdoor weten ouders spoedig waar ze aan toe zijn. Ook specialisten van andere ziekenhuizen weten mij te vinden vanwege onze korte route. Zo werk ik nauw samen met het UMCG’, aldus Klucovska.

Olaf van Mil, vader van Desirée (op de foto): ‘Wij zijn erg blij dat onze dochter zo snel terecht kon op het cardiospreekuur bij Treant. Ook de echo die aanvullend gemaakt moest worden, werd snel ingepland. Erg fijn dat dit zo kon.’

Als blijkt dat een patiënt geopereerd moet worden of als de situatie dusdanig ernstig is, verwijst Treant haar patiënten door naar het UMCG. De nacontroles kunnen in veel gevallen weer plaatsvinden bij Treant. De cardiospreekuren vinden bij Treant plaats op ziekenhuislocaties Bethesda in Hoogeveen en Scheper in Emmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Bianca Verhoef

Deel dit bericht!

Geef een antwoord