Vuurwerk afsteken? Hou het veilig!

Hoogeveen – Het einde van het jaar 2018 nadert. We maken ons op voor een feestelijke overgang naar 2019. ‘Laten we er vooral een mooi en veilig feest van maken. Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling’, aldus burgemeester Karel Loohuis. Burgemeester Loohuis benadrukt dat hulpverleners ieders respect en waardering verdienen. ‘De jaarwisseling is een feest voor iedereen. Ook voor de hulpverleners die aan het werk zijn. Geef ze de ruimte en toon respect’, zegt hij. Vuurwerk: zo veilig mogelijk

Bij oud en nieuw hoort natuurlijk vuurwerk. Voor het afsteken van vuurwerk gelden landelijke regels. Er mag op oudejaarsavond vuurwerk worden afgestoken vanaf zes uur ´s avonds tot twee uur in de nieuwjaarsnacht.

Waar kunt u nog meer op letten:
koop vuurwerk alleen bij officiële verkooppunten;
steek vuurwerk buiten af, nooit binnen;
gebruik altijd een aansteeklont;
steek vuurwerk nooit in je handen aan;
neem voldoende afstand, minstens zes meter;
steek vuurwerk één voor één aan;
let op mensen en dieren om je heen;
let op de windrichting;
steek vuurpijlen altijd in een met zand of water verzwaarde fles af;
sterretjes zijn allesbehalve ‘koud vuur’. Ze zijn namelijk 1500 graden, dus gevaarlijk;
experimenteer niet met vuurwerk.

Dit jaar valt oudejaarsdag op een maandag. Houd er rekening mee dat op die dag géén vuurwerk mag worden verkocht.
Ervaart u overlast?
Ervaart u overlast, bijvoorbeeld door het afsteken van vuurwerk? Onze medewerkers van team Toezicht, handhaving en AOV zijn op maandag 31 december van 10.00 tot 18.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 06-21699124. Na 18.00 uur kunt u bellen met de politie op 0900-8844.
Carbidschieten
Voor het carbidschieten gelden de oude regels. Er mag zonder vergunning geschoten worden tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 2.00 uur. Voorwaarde is wel dat het carbid wordt gebruikt in een container (melkbus) met een inhoud van ten hoogste 50 liter en deze niet tot ontploffing wordt gebracht op een afstand van minder dan 75 meter van woningen.
Vuurwerkbrillen
Vuurwerk hoort bij Oud en Nieuw, maar helaas gebeuren er maar al te vaak ongelukken mee. De meest ernstige verwondingen worden veroorzaakt door sierpijlen die van richting veranderen en door zelfgemaakt vuurwerk en kruit. Het is verstandig een vuurwerkbril te dragen. Dat geldt niet alleen voor diegenen die het vuurwerk afsteken, maar ook voor omstanders. Ook zij zijn vaak slachtoffer.

Deel dit bericht!

8 gedachten over “Vuurwerk afsteken? Hou het veilig!

 • 29 december 2018 om 22:49
  Permalink

  Ervaart u overlast dan zijn onze medewerkers op MAANDAG bereikbaar….. op oudjaarsdag is heel Nederland de hele dag één groot oorlogsgebied, dan kun je echt niet meer handhaven qua vuurwerkoverlast. De dagen ervoor zou er gehandhaafd moeten worden, maar dat doet de politie niet. Twee jaar geleden heb ik nog de politie gebeld, kwamen ze hier aanbellen die sukkels, weet meteen de hele buurt dat jij de politie gebeld hebt. Het vuurwerk wat door kinderen werd afgestoken werd niet eens in beslag genomen. Dat noemen ze dan handhaving.
  Volgens een peiling van ING onder meer dan 16.000 mensen koopt 93-95% zelf geen vuurwerk. Hoe lang dulden we de dagenlange terreur van een kleine minderheid eigenlijk nog? Net als roken hoort door particulieren afgestoken vuurwerk thuis in het museum van de 20e eeuw. Die zwakzinnige figuren die kicken op harde knallen moeten maar een normale hobby zoeken. De luchtkwaliteit op nieuwjaarsdag is trouwens echt verschrikkelijk door dat kutvuurwerk. Gewoon verbieden en in elke plaats een goed georganiseerde vuurwerkshow aanbieden, klaar.

 • 29 december 2018 om 23:27
  Permalink

  Ach die cijfers zullen wel gemanipuleerd zijn, want die cijfers kloppen voor geen meter, tevens is er ieder jaar minder overlast.

  En ja idioten die het voor een ander verpesten zijn er zeker, maar die heb je ook met voetbalwedstrijden of weet ik wat voor andere activiteiten.
  En recentelijk is nog een stuk gepubliceerd waarin staat dat de effecten van de kruitdampen veel minder erg zijn dat men doet voorkomen.

  Maar goed DDL jij bent een vuurwerk hater, en dus zul jij ook niet objectief naar de cijfertjes kijken, net zo min als dat ik dat doe als vuurwerk liefhebber.

 • 30 december 2018 om 19:23
  Permalink

  Dus jij durft geen gesprek aan te gaan met je buurtgenoten DDL? Of zijn die jou ook allemaal heel zat? Lekker laf en “anoniem” de politie bellen en dan vanachter de gordijnen je gaan zitten verkneukelen?

 • 31 december 2018 om 12:43
  Permalink

  @Eddie
  Als het om vuurwerk gaat zijn mensen toch niet voor rede vatbaar. Ik was ook niet de enige die de politie gebeld had. Mijn contact met de buren is overigens prima, van mij hebben ze ook nooit last.

  • 1 januari 2019 om 15:33
   Permalink

   Mijn buurtgenoten zijn absoluut wel voor rede vatbaar, zelfs als het om vuurwerk gaat. Maar goed, je hebt hier laten blijken hoe je zelf in elkaar steekt, duidelijk hoor.

 • 31 december 2018 om 12:57
  Permalink

  Geen contact is altijd goed contact toch Deva Daniel Luysterburg?
  Ik heb gewoon een sterk vermoeden dat jij gewoon tegen alles bent gewoon om er tegen te zijn!

Geef een antwoord