112/Misdaad

Oorzaak onwelwordingen bij S.I.T. Controls nog niet bekend

Hoogeveen: De metingen van de brandweer en het R.I.V.M. bij S.I.T. Controls hebben geen antwoorden verschaft op de vraag waarom meerdere mensen op 11 oktober jl. onwel zijn geworden. Tot tweemaal toe werd die dag het bedrijf ontruimt vanwege de onwelwordingen. Wel werden enige waarden van stoffen gemeten maar deze waren dusdanig laag dat het niet als oorzaak kan worden gezien.

“Reactie medewerkster:

…We hebben het bij S.I.T. Controls lang niet zo slecht. De meeste medewerkers werken er al jaren, zowel vaste krachten als uitzendkrachten. Als we het hier zo slecht zouden hebben gehad, zouden we hier niet elke dag weer met plezier heengaan!”

Bij de eerste ontruiming, ‘s morgens, werden ± 19 personen onwel met klachten als irritatie aan ogen en luchtwegen tot braakneigingen. Een persoon werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. De productie werd in de loop van de middag hervat. ‘s Avonds vond er eenzelfde incident plaats met ditmaal ± 7 medewerkers die onwel waren geworden. Er werd deze dag grootschalige hulpverlening ingezet.

De bedrijfsleiding denkt dat de oorzaak wel eens van buiten kan komen, er wordt namelijk lucht voor ventilatie aangezogen vanwege de hoge temperaturen (tot 35 graden in de zomer) in het bedrijf. Airco zou een te grote investering zijn voor het bedrijf. De filters van het ventilatiesysteem zijn veiliggesteld voor onderzoek. Er wordt nu overwogen om speciale verf, die de warmte weert op het dak, aan te brengen hetgeen de temperaturen met aantal graden zal doen dalen. Ook zal de verlichting door LED worden vervangen waardoor deze nog verder daalt.

Alle medewerkers, op één na, zijn weer aan het werk. De afwezige heeft plannen om ontslag te nemen vervroegd uitgevoerd vanwege het incident.

Op de redactie van RTV Drenthe waren diverse negatieve klachten van (ex) werknemers binnengekomen over het slechte werkomstandigheden. Ook onze redactie kreeg reacties waaronder ook positieve. De ruimte waar de tinbaden staan (al voorzien van een gesloten afzuigsysteem) zal worden gescheiden van de productieruimte. Elke productieplaats was afgelopen zomer al voorzien van een eigen luchtafzuiger om de dampen van solderen af te voeren.

S.I.T. Controls ontwerpt en produceert systemen, ontworpen voor beveiliging, comfort en prestaties van gastoestellen. Er zijn ± 150 medewerkers.

Gerelateerd:

Ontruiming bij S.I.T. Controls, veel hulpdiensten ter plaatse

S.I.T. Controls voor tweede keer ontruimd; RIVM doet verder onderzoek

RIVM nam luchtmonsters bij S.I.T. Controls

Productie S.I.T. Controls weer opgestart

Meer op: RTV Drenthe Internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen