Sport

Prent dorpentoernooi, verenigingen stellen zich voor

Hollandscheveld – Op 10 augustus 2018 start de derde aflevering van het Prent Dorpentoernooi. Lieten we tijdens de vorige editie de hoofdtrainers van de vijf gastverenigingen aan het woord, deze ronde willen we graag één van de bestuursleden hun club laten vertegenwoordigen. Via een vooropgestelde lijst werden de verenigingen enkele vragen voorgelegd, in te vullen door één van de bestuursleden.

(Door Klaas Veldhuis)

Dat het toernooi ondertussen al weer leeft en positief is ervaren blijkt wel uit de antwoorden op vraag zeven. Deze voorstelronde beginnen we met Jan Blokzijl namens vv Hollandscheveld, Bert Koekoek namens SCN en Henk-Jan Lip namens sv HODO.

Stelt u zichzelf even voor…
Hollandscheveld – Als voetballiefhebber is de 54-jarige Jan Blokzijl al jaren actief binnen vv Hollandscheveld. Naast het voetballeven is hij werkzaam als accountmanager Zorg en Sociale Zekerheid bij Zilveren Kruis. “In Nederland bezoek ik bedrijven, en regel ik verzekeringen en geef advies over alles wat ziekte en gezondheid betreft. Ik ben getrouwd met Henny, die als afdelingshoofd werkzaam is bij Treant. Met drie kinderen, te weten, Amber van 21 en Mirte van 19 jaar en onze zoon Bo, die inmiddels al weer 17 jaar is, een druk maar gezelig gezin. Zelf mag ik graag sporten en tuinieren. Af en toe een keertje uitgaan is ook zeker een hobby. Mijn motto is liefde, sport en rock’n roll, in die volgorde.”
SCN – Namens SCN, Sport Club Nieuwlande, is Bert Koekoek aan het woord. “Ik ben 43 jaar en woon in Nieuwlande. Mijn werkzaamheden voor ik uit bij De RuwBouw Groep. Ik heb daar zitting bij de verkoop binnendienst. De RuwBouw Groep is een producent van kalkzandsteen en betonnen vloeren en wanden.

HODO – “Mijn naam is Henk-Jan Lip, 38 jaar, geboren en getogen Hollandschevelder en vanaf mijn zevende al speler van s.v. HODO”, aldus de oud eerste elftal speler van sv HODO. “Vanaf 2014 woon ik met mijn vrouw en 3 kinderen in Noordscheschut. Ik mag werkzaam zijn als financieel directeur bij Bitufa/Leadax. Veel van mijn vrije besteed ik aan de mooiste sport die ik ken. En laat dat nu net het voetbal zijn”.
Welke functie bekleedt u binnen de vereniging…
Hollandscheveld – Al zes jaar is Blokzijl nu voorzitter bij Hollandscheveld. Een functie die hem goed bevalt. Daarnaast bestempelt hij zichzelf ook graag als nazitter. Een even belangrijke functie binnen welke vereniging dan ook.
SCN – Koekoek is namens SCN algemeen lid van bestuur en vanuit het hoofdbestuur heeft hij zitting in de jeugdcommissie.
HODO – Sinds 1 jaar is Lip actief als bestuurslid binnen HODO. In zijn takenpakket zitten de aandachtsgebieden Sponsoring en Technische Zaken.
Wat is uw relatie met uw vereniging…
Hollandscheveld – Blokzijl vertelt met vreugde. “Op 6 jarige leeftijd ben ik begonnen als voetballer bij v.v. Hollandscheveld op de zogenoemde zondagse schoenen. Mijn ouders waren niet direct van plan om echte voetbalschoenen te kopen. Ik moest het eerst maar proberen. Als het niet beviel, was de aanschaf geen loze uitgave.” Het kopen van voetbalschoenen kon dus altijd nog. Het liep al snel anders. De schoenen kwamen er al snel. “Ik heb gevoetbald tot mijn 28e. Helaas bracht een serieuze knieblessure al vroeg een eind aan mijn voetbaldroom. Wel kan ik terugkijken op tien jaar spelen in de hoofdmacht wat ik met veel plezier en passie heb gedaan.” Daarnaast was Blokzijl o.a. nog jeugdtrainer en is hij al bestuurslid sinds 1998. In al die jaren heeft hij dus al heel wat bestuurlijke ervaring opgedaan.

SCN – Het bestuurslid uit Nieuwlande bekleed verschillende functies. “Ik ben nu nog steeds speler van het 3e elftal. Daarnaast ben ik jaren leider geweest van de B-junioren, tegenwoordig JO17. Een keer in de maand draai ik een bardienst op de donderdagavond. Een leuke en gezellige bezigheid. Tot slot ben ik op enkele zaterdag-ochtenden te vinden in de bestuurskamer als zogenoemd bestuurskamerdienst.”
HODO – “Op mijn 7e ben ik samen met mijn broertje begonnen met voetballen bij HODO. Hier heb ik de jeugdafdeling doorlopen en daarna lange tijd in het eerste elftal gespeeld,” vertelt een gepassioneerde Henk-Jan Lip. “Op dit moment speel ik met veel plezier in het vierde en mag ik af en toe assistent scheidsrechter zijn, ofwel de vlagger. Tot slot is het fijn om te vermelden dat ik na ruim 25 jaar weer samen speel met mijn broertje.”

Wie werken mee aan het standaardteam…
Hollandscheveld – Het standaardteam van vv Hollandscheveld speelt het seizoen 208-2019 in de 3e klasse zaterdag KNVB. De hoofdtrainer is al enige jaren John Kikkert. Hij is al vanaf 2009 hoofdtrainer bij de club met tussendoor een uitstapje naar buurman Hoogeveen. Naast Kikkert loopt een ervaren leider genaamd Karlo Mol. Assistent scheidsrechter is Stefan Bijl en als verzorger is Tinus Everts aangesteld.
SCN – Het team uit Nieuwlande komt straks uit in 4e klasse. Het degradeerde het afgelopen seizoen vanuit de 3e klasse zaterdag. De leiders zijn Alex Kikkert en Ferdy Tolman. Koekoek vervolgt: “Op moment van schrijven zijn we nog vacant qua trainer. Een positie waar we als bestuur druk mee bezig zijn. Tevens zijn we ook nog zoekende naar een vaste grensrechter voor ons eerste elftal.”HODO – Hollandscheveld Overwint Door Oefening speelt volgend jaar in de 4e klasse. Lip vertelt: “Ons eerste elftal staat ook volgend jaar weer onder leiding van een ervaren en zeer kundig trainer, namelijk Andre Blom. Hij wordt hierin geassisteerd door Freddy Ten Caat en Erik Pol als leiders, Jan Booij als assistent-scheidsrechter en Bennie ten Cate als verzorger. Allemaal oud-voetballers die weten hoe het werkt binnen de club.” Kortom, een brok aan voetbalervaring bij sv HODO.

Wat verwacht u van de prestaties van uw standaardteam in de komende competitieHollandscheveld – Blokzijl is duidelijk. “Het eerste team van vv Hollandscheveld verwacht ik in het linker rijtje. Het jonge team heeft zich goed ontwikkeld. De achterhoede en het middenveld zijn ondertussen goed bezet. Met bijvoorbeeld een Robin Bijl hebben we scorend vermogen in huis, al kan hij natuurlijk niet zonder hulp van zijn medespelers als het gaat om doelpunten maken. Met teams als Hoogeveen, Elim en Lutten zie ik een pittige en mooie klasse in het verschiet, met gelukkig weer veel derby’s.
SCN – Met eerst een promotie en kort daarna een degradatie een blijkbaar wisselende periode. “Na een moeizaam seizoen zijn we op de laatste plaats geëindigd en was degradatie een feit. Terug in de 4e klasse gaan we spelen om een plekje bij de bovenste vijf. Een doelstelling moet er altijd zijn,” aldus Bert Koekoek.
HODO – Henk-Jan Lip is als ervaren eerste elftal speler doordacht van zijn reactie. “Na de degradatie vanuit de 3e klasse is een veel gehoorde opmerking dat we volgend jaar wel even kampioen zullen worden. Persoonlijk denk ik dat wij met de gerichte nieuwe aanwinsten en de doorontwikkeling van onze zeer jonge selectie eerst maar eens lekker aan het voetballen moeten komen; zonder schroom en met de nodige bravoure en plezier. Als dit gebeurt, dan volgen de resultaten en gaan we een vast mooi seizoen tegemoet.”

Wat is uw mening over het Prent Dorpentoernooi…
Hollandscheveld – Het Prent Dorpentoernooi is volgens Jan Blokzijl een mooie reactie op de opzet zoals ooit bedoeld voor de Hoogeveense clubs. “Er heerst een prima sfeer tussen spelers én supporters. Daarnaast vind ik het een prima oefencampagne. Als vereniging worden deze wedstrijden voor je geregeld. Trainers kunnen op deze manier in één week hun team drie keer in wedstrijdvorm aan het werk zien. Ook vind ik dat de sponsoren zich van de goede kant laten zien. Ze mogen hier ook omzet van de spelers en supporters van terug verwachten. Koop dus bij onze sponsoren.”
SCN – Wat volgens Koekoek opvalt, is de prima organisatie. “Het is vanaf de eerste editie een goed georganiseerd toernooi met deelnemers uit de buurt. Dat zorgt weer voor leuke wedstrijden met veel publiek. Uiteraard is het leuk voor de teams, maar het publiek is tevens zo belangrijk bij een dergelijk toernooi. En je ziet ook dat de plaatselijke sponsoren hier graag aan meewerken. Ook geen onbelangrijk onderdeel.”
HODO – “Het Prent Dorpentoernooi is een geweldig initiatief! Voor veel voetballiefhebbers is het Prent Dorpentoernooi een aansprekend toernooi geworden, waar je gewoon weer ouderwets (en ook nog eens gratis) een pot voetbal kan kijken. De basis is sterk door de aanwezigheid van een vaste kern aan lokale verenigingen, waarmee de derby’s in ere zijn hersteld en daarom ook veel publiek trekken,” aldus Lip.
Hij vervolgt met overtuiging. “Daarnaast is het Dorpentoernooi ook een mooi voorbeeld hoe de verenigingen samen kunnen werken, waarbij er gunning over en weer is. Tenslotte een woord van dank aan de hoofdsponsor Schoonmaakbedrijf Prent en alle overige sponsoren, die ons vanaf de start van het toernooi hebben gesteund. Zonder hun hulp was dit mooie toernooi niet zo succesvol geworden.”

Hoe werden de vorige edities van het Dorpentoernooi beleefd en in het bijzonder de finaledagen…
Hollandscheveld – “Ontspannend, gezellig, ontdekkend. Mooi is te zien hoe jonge en nieuwe spelers het bij de clubs doen”, aldus Blokzijl. “Het is een ijkpunt om te zien hoe de selectie van v.v. Hollandscheveld uit de zomer is gekomen. Over de finaledagen kan ik duidelijk zijn. Deze waren zowel voor de teams, bezoekers én sponsoren prima geregeld. Complimenten voor de toernooicommissie zijn hier wel op z`n plaats.”
SCN – “Dan denk ik persoonlijk natuurlijk direct aan de laatste finaledag die plaats heeft gevonden in Nieuwlande,” begint Koekoek. “Volgens mij hebben we daar met enthousiaste vrijwilligers gezorgd voor een fantastische dag. Het mooie weer en de vele bezoekers hebben daar ook zeker aan mee gedragen. Ik verwacht bij HODO wederom een grootse finaledag. Alle vijf deelnemende verenigingen weten dit prima te regelen lijkt mij. En daarbij mogen we de vrijwilligers van de veldencommissie ook wel eens in het zonnetje zetten. Deze mensen zorgen er door de week voor dat we elke zaterdag of zondag onze kunsten mogen vertonen op een goed verzorgd complex. Verder heb ik helaas niet alle wedstrijden kunnen zien, maar je ziet en hoort wel dat dit toernooi leeft onder de mensen. Bij elke wedstrijd zijn er veel bezoekers aanwezig. Een prima toernooi.”
HODO – Uit naam van bestuurslid Lip. “Beide vorige edities hebben aangetoond dat er voldoende animo is voor een dergelijk lokaal toernooi. De publieke belangstelling was groot en de finale-dagen zijn een waar evenement; mooie wedstrijden, gezelligheid rondom de velden en een feestelijke afsluiting. Wat wil een voetbal liefhebber nog meer.”

Hoe zijn de verwachtingen t.a.v. deelname aan het Prent Dorpentoernooi 2018…
Hollandscheveld – Blokzijl noemt namens vv Hollandscheveld als eerste de jeugd. “Het is goed om te zien hoe de jeugd omgaat met het feit dat ze voor het eerst bij de selectie behoren. Voor deze categorie is bijna alles nieuw wat het seniorenvoetbal betreft. Omdat meestal een aantal vaste selectiespelers nog van hun vakantie genieten, krijgen zij een kans te laten zien wat ze kunnen.” Wat het toernooi resultaat betreft: “Van alle teams kunnen we winnen, dus een finale plek hoort voor v.v. Hollandscheveld zeker tot de mogelijkheden. Maar Noordscheschut speelt het hoogst, en kunnen die status ook waarmaken denk ik. We zullen het zien op 18 augustus.”
SCN – Koekoek: “In een toernooi probeert SCN uiteraard voor de eerste plaats te gaan. Dat is toch een streven als je deelneemt aan een dergelijk evenement. Nog meer wanneer het een deelnemersveld uit alleen de regio betreft.” Maar Koekoek is ook realistisch en zet voorzichtig in voor een derde plaats.
HODO – “Je speelt om te winnen, maar ik besef mij dat winst van het toernooi wel ambitieus is. Ik hoop op een aantal mooie en spannende wedstrijden met als beloning een plek bij de top drie,” spreekt de heer Lip.

Hebt u t.a.v. het toernooi opmerkingen welke het toernooi kunnen verbeteren…
Hollandscheveld – “Er doen diverse teams mee die elkaar ook in de competitie treffen. Maak een schema zodat die clubs elkaar wat minder treffen in dit toernooi,” aldus een reactie van Jan Blokzijl namens vv Hollandscheveld. “Maak van de ontvangstruimte voor sponsoren en begeleiding, een ruimte waar iedereen kan komen. Dat is voor iedereen leuker en beter.” Over de heren in het zwart zegt hij het volgende: “Vraag de scheidsrechters meteen aan het begin van de wedstrijden kordaat op te treden. Om zo de derby-sfeer positief te houden.”
SCN – Volgens het bestuurslid van SCN valt er momenteel weinig verbetering aan te brengen. “Het toernooi gaat zijn derde editie in en ik vertrouw er op dat de organisatie iedere keer goed evalueert en van daaruit het toernooi naar een hoger niveau tilt. Daarnaast moeten we ook tevreden zijn dat dergelijke vrijwilligers zich hier belangeloos voor inzetten.”
HODO – Henk-Jan Lip: “Voor zowel de organisatie, hoofdsponsor Prent, overige sponsoren, deelnemende ploegen niets anders dan lof! Verbeteringen zullen er zeker zijn, maar dat is bij de organisatie en alle betrokken vrijwilligers ongetwijfeld in goede handen.”

Tot slot…
Hollandscheveld – Voorzitter Blokzijl: “Namens Toekie veel waardering voor de organisatie en sponsoren van dit toernooi. Ga door met dit prima project.”
SCN – “Ik sluit me bij mijn collega`s aan”, aldus Koekoek. “Wanneer het weer ons goed gezind zal zijn, is het naar mijns inzien een geslaagd toernooi, aangezien de organisatie het overige al heeft geregeld.”
HODO – “Vanzelfsprekend wens ik alle deelnemende ploegen veel succes, de supporters veel kijk plezier en laten we er ook dit jaar weer een sportief en gezellig evenement van maken. HODO heeft er in ieder geval veel zin in,” aldus Lip.
De commissie bedankt de auteurs van bovenstaande teksten voor hun inbreng en wenst alle teams veel succes. Alle informatie over het Prent Dorpentoernooi is te vinden via diverse sociale media, waaronder de website www.dorpentoernooi.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen