Alfa-college na de zomervakantie rookvrij

HOOGEVEEN – De locaties van het Alfa-college in Hoogeveen, aan de Voltastraat aan de Stroom (KARgo!) krijgen vanaf 1 augustus een rookvrij schoolterrein. De school geeft hiermee het gezonde voorbeeld voor studenten en medewerkers. Maandag werd op ludieke manier de rook-abri op het plein aan de Voltastraat met rood-wit lint alvast gesloten, als voorbereiding op de maatregel die na de zomervakantie in gaat.

Rook-abri ingepakt en afgesloten

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle schoolterreinen volgens de wet rookvrij zijn. Het Alfa-college neemt zelf het initiatief om het rookvrije schoolterrein dit jaar al in te voeren. Regiodirecteur Jan Berend van der Wijk ligt dit toe: “We willen hiermee een gezond voorbeeld zijn voor medewerkers en studenten. Een rookvrij schoolterrein is een passende maatregel om een gezonde en schone leer- en werkomgeving te bieden. Ook maakt het studenten weerbaarder om de verleiding van roken te weerstaan.”

#alfarookvrij
Onder het thema #alfarookvrij zijn studenten en medewerkers de afgelopen maanden geïnformeerd over het nieuwe rookbeleid. Door middel van posters, informatiebordjes in de kantine en via tv-schermen door de school. Daarnaast werd op Wereld-niet-roken-dag op 31 mei via Facebook een video gedeeld over een andere rookvrije locatie van het Alfa-college.
Een team van medewerkers en studenten heeft deze acties voorbereid, waaronder studenten Nynke van den Nadort en Harmen Kompagnie. Nynke: “Ik vind het goed dat de maatregel nu al ingaat, waarom zou je wachten tot 2020? Het is vervelend voor de rokers, dat begrijpen we heel goed. Het zal nooit goed uitkomen. Nu niet, maar in 2020 ook niet.”
Harmen vult aan: “Niet-roken wordt steeds ‘normaler’, kijk maar naar sportverenigingen die de maatregel invoeren op de sportterreinen. Hier op school zal het echt even wennen zijn de eerste maand. Maar het komt vast goed!”.

Rookvrije Generatie én Voltastraat?
Woensdag gaan beide studenten met Jan Berend van der Wijk in gesprek met de wethouders Gert Vos en Erwin Slomp. Van der Wijk hierover: “Een rookvrije Voltastraat, zou dat te realiseren zijn? Met de scholen en instellingen in onze straat heb ik het dit al eens vrijblijvend besproken. De gemeente wil hier ook graag eens over doorpraten. Een rookvrije generatie, daar willen wij graag aan meewerken.”

Het initiatief voor de Rookvrije Generatie is genomen door de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Zij zetten zich actief in om kinderen en jongeren te beschermen tegen schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om te gaan roken. Het Alfa-college heeft via de Rookvrije Generatie tips gekregen voor de aanpak van een rookvrije schoolterrein.

foto: alfa college