Politiek

Lastige asielzoekers uit Weert overgeplaatst naar Hoogeveen (update)

Hoogeveen – Een woordvoerder van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft dinsdag laten weten dat de overlast gevende asielzoekers in het asielzoekerscentrum (AZC) in Weert op vrijwillige basis zijn overgeplaatst naar extra begeleide toezichtlocaties in Hoogeveen en Amsterdam.

Het gaat volgens een woordvoerder van de gemeente Hoogeveen om  een 4-tal van de 30 uitgeprocedeerde asielzoekers uit veilige landen die zich de afgelopen weken ernstig misdroegen in Weert. In Hoogeveen en Amsterdam krijgen de als overlast gevende bekend staande asielzoekers intensieve training in gedragsverandering.

De afgelopen tijd had de politie van Weert dagelijks werk om op te treden tegen de ernstige overlast waarbij bedreigingen en diefstallen, waarbij ook met messen werd gezwaaid, aan de orde van de dag waren. De ernstige overlast bestond vooral uit drank- en drugsmisbruik, diefstallen en vechtpartijen. Het besluit is genomen na crisisoverleg in het gemeentehuis van Weert tussen burgemeester, het COA, de politie, het Openbaar Ministerie en andere betrokken partijen.

In de speciale opvang van het AZC Hoogeveen, EBTL (Extra Begeleidings- en Toezichtlocatie), zijn maximaal 50 plaatsen beschikbaar. Er is begeleiding van 17 medewerkers van het COA en 13 medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Burgemeester Loohuis is eerder onder strenge voorwaarden akkoord gegaan met het plaatsen van deze groep asielzoekers in Hoogeveen. De groep moet verplicht meedoen aan dagbesteding en mogen in de middag van ± 14 en 16 uur  uur naar buiten. Zij mogen niet de buurt in maar alleen naar het winkelcentrum De Weide en terug naar het AZC.  Er is, of komt, een verordening zodat als kansloze asielzoekers zich niet aan de regels houden zij zich schuldig maken aan een misdrijf en daarmee alle kans op toelating verspelen. Burgemeester Loohuis heeft een strenge controle toegezegd. In principe verblijven deze groep asielzoekers maximaal 12 weken in de EBTL waarna zij terug gaan naar het oorspronkelijk AZC. De burgemeester heeft het recht om de EBTL te sluiten mocht het misgaan. Ondernemers in het winkelcentrum De Weide hebben voorzichtig positief gereageerd op de ontwikkelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen