Lambert Zwiers en Hennie Zwiers-Oelen vieren 60-jarig huwelijksfeest

Hoogeveen – Maandag 7 mei waren Lambert Zwiers en Hennie Zwiers-Oelen 60 jaar getrouwd. Namens de gemeente Hoogeveen bracht loco-burgemeester Giethoorn de gelukswensen over.

Lambert is geboren op 9 mei 1935 in Nieuwlande. Hij is het 3e kind van Geert Zwiers en Hilligje Kikkert. Het gezin bestond uit 9 kinderen. Lambert heeft de lagere school doorlopen in Nieuwlande. Hij was al vroeg zelfstandig aan het werk. Op 15-jarige leeftijd werd hij melkboer en nog weer later bakker op Nieuwlande. Op 19-jarige leeftijd leerde hij Hennie kennen op de Riegshoogtendijk in Hollandscheveld op de “meidenmarkt”. Dit was de plek waar de jongens en de meiden elkaar ontmoetten.

Op 7 mei 1958, toen ze 22 waren, zijn ze getrouwd. 2 dagen later werd Lambert 23 jaar. Ze kochten een huis en gingen wonen aan de Mr. Pieterswijk in Elim. Lambert is toen gaan werken bij bakker Broekema&Bramer in Hoogeveen. Later werd hij weer zelfstandig venter en bezorger. Hij is even werkeloos geweest, maar kort daarna gaan werken bij aardappelmeelfabriek in De Krim. Daar heeft hij 12 weken gewerkt. Z’n laatste baan was bij de wegenbouw. Toen hij 60 werd ging hij met pensioen.

Op 40-jarige leeftijd is Lambert als hobby op zaterdag met wat handel gaan staan op de Weerselose Markt. Eerst ging z’n dochter mee maar toen die ging samenwonen in 1992 ging zijn vrouw Hennie mee. Ze staan nog steeds op de Weerselose Markt, binnenkort nemen ze hier afscheid na ruim 40 jaar hier te hebben gestaan!
Lambert is gek van zijn tuin en is hier ook altijd druk mee bezig. Lekker buiten in het zonnetje. Hij mag ook graag kaarten en gaat 2 keer in de week in klaverjassen. Vroeger ging hij vaak klaverjassen in het café van Appie Stoefzand aan de Kerkstraat
Hennie is geboren op 2 augustus 1935 in Elim. Ze is het 8ste kind van Jan Oelen en Zwaantje Kats. Ze heeft 7 broers en 3 zusters. De lagere school heeft ze in Elim gedaan. Daarna moest ze thuis helpen in het gezin bij haar ziekelijke moeder. Hennie is altijd thuis bij het gezin geweest, heeft geen betaalde baan gehad. Ze hebben 2 zonen, 1 dochter en 4 kleinkinderen. Vanaf 1992 ging ze met veel plezier met Lambert naar de markt. Andere hobbies zijn lezen, puzzelen en winkelen.
In april 1959 werd hun oudste zoon geboren, de jongste zoon in 1962 en in 1969 hun dochter. Begin jaren 70 is Lambert gestopt met het venten en bezorgen om meer bij zijn gezin te kunnen zijn, hij maakte lange dagen.
Samen met de kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden vieren ze 9 mei hun diamanten bruiloft. En natuurlijk weer dubbelfeest voor Lambert want hij is dan is hij ook jarig.

 

© foto: Henk Akse