Natuur

Dag van de Aarde feestelijk gevierd tijdens Bloei in de Bieb

Hoogeveen – Het was vandaag de Dag van de aarde én Nationale zaaidag. Het perfecte moment voor Bibliotheek Hoogeveen om dit te vieren met Bloei in de Bieb. Een dag vol groene activiteiten om mensen te motiveren om hun eigen omgeving te vergroenen.

Vanaf 11:00 uur vanmorgen was er de zadenruilbeurs, waar mensen terecht konden om hun overgebleven zaadjes te ruilen tegen nieuwe. Ondertussen werd de nieuwe stekjesbieb ‘Judith’s Jungle Station’ al grotendeels voorbereid door het Alfa College en werd ook de Ontdekhoek in de Bibliotheek voorbereid op het maken van heuse Bee&Bees. Alles in het teken van vergroening en het ondersteunen van de natuur. Er werden natuurgerelateerde boeken aangesleept, decoratie werd aangebracht en de vazen voor wildbloemboeketten werden klaargezet.

Bee&Bees bouwen

Tegen 15:00 uur verwelkomden Judith Duinkerken en Maarke Klein een grote groep kinderen in de Ontdekhoek om de oude wijnkistjes van Slijterij bij Marcel om te toveren tot heuse Bee&Bees. Dat zijn insectenhotels gemaakt van natuurlijk materiaal zoals bamboe, gedroogd blad, hooi, mos en denneappels. Een stuk gaas er over en dat is hoe makkelijk het kan zijn. Aan het eind mochten de kinderen hun Bee&Bee schilderen en ‘eigen’ maken. Mee naar huis gingen de Bee&Bees niet: deze worden binnenkort door Hoogeveen opgehangen om in de omgeving de natuur te ondersteunen. Zo kunnen álle kinderen naar de insectenhotels komen kijken.

RTV Drenthe Op Tjak

Ondertussen werden Arno Kroesen (Bibliothecaris) en Grietje Loof (klimaatburgemeester) rondom dezelfde tijd geïnterviewd door Op Tjak van RTV Drenthe. Zij lichtten toe hoe het idee voor een stekjesbieb is ontstaan en waarom het nou zo belangrijk is om je bezig te houden met vergroening in je eigen omgeving. Luister het interview hieronder mee vanaf minuut 19.

Feestelijke opening stekjesbieb

Een half uurtje later, om half vier in de middag, begon de officiële opening van de nieuwe stekjesbieb. Grietje Loof opende met een speech over Nationale Zaaidag en Dag van de Aarde, waarna Jorine van Nifterik uitleg gaf over het gloednieuwe bord met ansichtkaartjes van Natuur & Milieu Federatie Drenthe. Maya de Bij kwam ondertussen aangewandeld voor foto’s en knuffels met de kinderen en voor de allerkleinsten werd er voorgelezen uit het boek ‘Het bezige bijtje’. Arno Kroesen nam kort het woord, om Judith Duinkerken en de aanwezigen van het Alfa College uit te nodigen om de eerste stekjes in de nieuwe stekjesbieb te plaatsen. En terwijl dat gebeurde, mocht Yvonne Bijl-Hooijer als streektaalambasadeur van Huus van de Toal een gedicht in het Drents voordragen. Na de feestelijke opening werden er hapjes en drankjes geserveerd die gemaakt zijn met producten uit eigen tuin. Zo had Grietje Loof gezorgd voor Zevenbladpesto en had Judith Duinkerken twee soorten limonade meegenomen: één met paardenbloem en één met druifhyacinth.

ROEG!

Ook Roeg! was aanwezig voor een interview op beeld met verschillende mensen die hebben meegewerkt aan Bloei in de bieb en de stekjesbieb. Deze beelden worden nog bewerkt en komen in de uitzending van aanstaande zaterdag. Informatie over deze en andere uitzendingen vindt je op de website van Roeg! TV.

Judith’s Jungle Station

Maar wat is nou een stekjesbieb en waarom is dit nou zo bij-zonder? Een stekjesbieb is een uitgestalde kast of plank met daarin een verzameling jonge plantjes (stekjes) die geruild kunnen worden. Je kunt dus met een plantje of een zakje zaadjes de Bibliotheek in lopen en daar jou plantje of zaadjes inruilen tegen een ander zakje zaadjes of een stekje. Zolang de Bibliotheek open is, kun je vrij naar binnen lopen om te ruilen. Gratis en voor niks! Er zijn zowel binnen- als buitenplantjes te ruilen en zowel zaadjes als bloembollen. Het verbindt mensen met elkaar en met hun eigen leefomgeving. Actief binnen zijn met biodiversiteit door zoveel mogelijk verschillende plantjes te blijven ruilen. En binnenkort wordt hij ook aangemeld op de officiële Stekjesroute.

Judith’s Jungle station is dan ook een stekjesbieb voor iedereen! Met een persoonlijk tintje van Judith Duinkerken die in de toekomst kleine evenementen organiseert die te maken hebben met de stekjesbieb, wil de Bibliotheek dat inwoners van Hoogeveen ook écht die vergroening zelf meemaken. Bijvoorbeeld door een workshop ‘stekjes maken’ of een leerzame lezing over biodiversiteit. Een langdurige samenwerking tussen de Bibliotheek, Natuur & Milieu Federatie Drenthe, Hoogeveen Groen (werkgroep van IVN Hoogeveen) en het Alfa College. En samen met iedereen in Hoogeveen die meer wil leren over de natuur in onze eigen omgeving.

Kom jij binnenkort ook een plantje ruilen? Let er dan wel even op dat je de naam van het plantje op het potje zet die jij naar de stekjesbieb brengt, dan weet de volgende bezoeker ook welke stekjes er in de bieb staan.

Aankomende evenementen