Gezondheid

Steeds meer Drenten krijgen huidkanker: 43% meer diagnoses in 10 jaar tijd

Huidkanker komt steeds vaker voor in Drenthe. Vorig jaar werd deze vorm van kanker 832 keer vastgesteld onder inwoners. Het totale aantal diagnoses in de provincie ligt hiermee 43% hoger dan tien jaar eerder, toen ging het om 582 gevallen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Integraal Kankercentrum Nederland en het CBS. 

Het aantal huidkankerdiagnoses stijgt in Drenthe minder hard dan elders in het land. Op landelijk niveau is het aantal huidkankerdiagnoses tussen 2013 en 2023 namelijk met 61,3% toegenomen.

“De afgelopen jaren is de zonnekracht in ons land toegenomen. Goed insmeren is nog belangrijker geworden. Factor 30 beschermt 95 procent en factor 50 voor 98 procent. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus vrij klein. Het is dan ook belangrijker om vaak en voldoende te smeren. Maar ook goed insmeren beschermt niet tegen een hele dag in de zon bakken, want daar kan geen zonnebrandcrème tegenop”, aldus Bas Knopperts, zorgexpert van Independer.

Relatief veel diagnoses in Drenthe

Ten opzichte van het aantal inwoners wordt er in Drenthe relatief vaak huidkanker ontdekt. Vorig jaar werd de ziekte 166 keer geconstateerd per 100.000 Drenten. Het relatieve aantal gevallen ligt hiermee hoger dan het landelijk gemiddelde van 135 huidkankergevallen per 100.000 Nederlanders.

“Als je een verdacht plekje hebt, kun je daar via de SkinVision app een foto van maken. Een aantal maanden later kun je dan weer een foto maken en die met de vorige foto vergelijken. Je kunt de foto ook laten analyseren door de SkinVision app. Dan heb je binnen een minuut een analyse met passend advies. Voor het laten beoordelen van de foto door het algoritme systeem moet je normaal betalen. Voor klanten van CZ, Just, OHRA, Nationale Nederlanden, Zilveren Kruis en FBTO is dat gratis. Je kunt natuurlijk ook de huisarts laten kijken naar een verdacht vlekje, zo’n consult gaat niet van het eigen risico af”, legt Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen van Independer uit.

In deze gemeenten de meeste ziekenhuisopnames

Volgens het CBS waren er in het laatst gepubliceerde jaar 7,5 huidkankerziekenhuisopnames per 10.000 Drenten. Wel zijn er lokale verschillen.

In Assen ligt het relatieve aantal opnames het hoogst van alle Drentse gemeenten. Hier worden jaarlijks zelfs 11,8 huidkankerziekenhuisopnames gemeld per 10.000 inwoners. Ook inwoners van Westerveld worden naar verhouding vaker opgenomen in het ziekenhuis voor een huidkankerbehandeling. De 5 Drentse gemeenten met de meeste ziekenhuisopnames:

Assen: 11,8 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners

Westerveld: 10,9 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners

Midden-Drenthe: 9,6 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners

Borger-Odoorn: 8,8 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners

Aa en Hunze: 7,7 huidkankerziekenhuisopnames per 10.0000 inwoners

Meer lezen over het onderzoek? https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/huidkankerdiagnoses

Aankomende evenementen