Rapalje, Sharon Shannon, Dubh Linn & meer op twaalfde editie Irish festival in De Tamboer

Hoogeveen – Zaterdag 28 september is de twaalfde editie van het Irish Festival in Theater De Tamboer. “De kaartverkoop gaat erg goed,” aldus programmeur Rudie Reinders. Hij is erg tevreden over het programma van dit jaar. “Sharon Shannon stond al jaren op mijn verlanglijstje. Ze is zo goed en trad wereldwijd al met hele grote muzikanten op. Daarom ben ik erg trots dat ze nu eindelijk naar Hoogeveen komt.” De line up biedt een interessante mix tussen Ierse bands die hun debuut in De Tamboer maken en oudgedienden, zoals publieksfavorieten Dubh Linn en Keltic Kats. “Elk jaar maken ze er weer een groot feest van, het publiek krijgt er maar geen genoeg van,” vertelt Rudie. Zelf kijkt hij ook heel erg uit naar Susan O’Neill, een jonge multi-instrumentaliste die in 2016 haar debuutalbum uitbracht. Nieuw dit jaar zijn de Secret Sessions, waarbij bezoekers in een kleine ruimte genieten van een akoestisch verrassingsoptreden. En ook op andere plekken in het gebouw duiken verrassingen op. Oren en ogen open dus!

Rapalje

De mannen van Rapalje staan te popelen om hun stampende jigs & reels, gevoelige ballades en een vleugje heavy metal door De Tamboer te laten knallen. “De perfecte afsluiter van het festival,” aldus programmeur Rudie Reinders. Stilzitten is moeilijk bij deze band, die gewapend met niets dan hun instrumenten en stemmen ten strijde trekt met hun Celtic Folk. Dat belooft een spetterend feest te worden, waarbij volop gedanst en gezonden mag worden.

 

The Colonials
Ger Doyle is een rasentertainer, die niets liever doet dan optreden. Of dat nu in een Ierse pub is, elders in Europa of het Midden Oosten, de mannen van The Colonials weten wel hoe ze een feestje moeten bouwen. En dat zullen ze ook zeker laten zien in De Tamboer! Deze veteranen uit de Ierse muziek, waren zelfs te zien in grote films als Leap Year. Violist en songwriter Ger behaalde zelfs succes met It’s A Secret’s song I Can’t Dance, wat ook in Nederland een hit was in de jaren ’80.

 

Coscán
De vier mannen van Coscán uit Slane spelen Ierse traditionals. Ze brachten al drie eigen albums uit, met liedjes over oude plaatsen en historische verhalen uit de counties Louth & Meath. Van songs over het aanbidden van de zon op plaatsen als Newgrange tot liedjes over Millmount in Drogheda en Mornington. De mannen treden al 21 jaar op en breiden hun fans wereldwijd steeds meer uit. Nu voor het eerst te zien in De Tamboer!

 

Susan O’Neill
Deze multi-instrumentaliste uit Waterford begon al op jonge leeftijd met het schrijven van liedjes. Zo speelt ze onder andere gitaar, harmonica en trompet. Ze heeft ze ook nog eens een prachtige stem en weet ze haar weg wel in de studio. Met de bands King Kong Company en Propeller Palms trad ze al veel op als achtergrondzangeres, maar in 2016 bracht ze haar debuutalbum Found Myself Lost uit. Een “bluesy debuut”, aldus Hotpress, waarop haar stem doet denken aan Amy Winehouse, Janis Joplin en Adele. Als invloeden noemt ze verschillende genres en artiesten, zoals KT Tunstall, Stevie Nicks, Norah Jones, Simon & Garfunkel en Ierse folk legendes. Nu staat ze te trappelen om tijdens haar optreden in Hoogeveen een connectie te leggen met het publiek, via haar muziek.

 

Sharon Shannon & Alan Connor
Sharon Shannon heeft letterlijk muziek aan haar vingertoppen kleven. Met haar wereldwijd legendarische status als accordeonspeelster heeft ze het instrument ook in eigen land weer ‘cool’ gemaakt. Ze hoort niet alleen thuis in de traditionele Ierse muziek, maar werkte ook samen met hip-hop, cajun, country, klassiek en rap-artiesten. Ze tourde onder meer met Bono, Sinead O’Connor, Jackson Browne, Steve Earle, Willie Nelson, The Waterboys, Alison Krauss en Shane MacGowan. Een duidelijk resultaat van haar veelzijdigheid en talent. Met meerdere multi-platina en nummer één albums, singles en DVDs, muziek in diverse films en tv-programma’s, en optredens voor diverse presidenten (o.a. Clinton en Obama), werd ze ook nog eens de jongste ontvanger van de Meteor Lifetime Achievement Award voor haar werk.
Sharon Shannon komt samen met Alan Connor naar Hoogeveen: de multi-instrumentalist die al wereldwijd tourde met artiesten als Imelda May, Shane MacGowan, Mary Black, Steve Earle, Finbar Furey en vele anderen. De liedjes uit Sharons carrière worden door hem aangevuld met ingenieuze live loops van zijn piano, mandoline en gitaar. De muzikale vonken slaan over tussen het duo wanneer hun gezamenlijke energie wordt vermengd tot een krachtige sound!

Publieksfavorieten: Dubh Linn, Keltic Kats & Abbeyfolk

Ze komen al jarenlang, maar het publiek krijgt maar geen genoeg van ze: de Ieren van Dubh Linn en Keltic Kats. En daarom zijn ze ook dit jaar gewoon weer gezellig van de partij! Geniet van de heerlijke traditionele meezingers. Ook terug van weggeweest: Abbeyfolk. Rasechte muzikanten uit Ierland, die een optreden vol energie beloven.

 

Kaarten voor het Irish Festival zijn nu nog met voorverkoopvoordeel te bestellen via detamboer.nl, telefonisch via 0528-280180 of aan de kassa van De Tamboer.