Algemeen

Spaarbankbos het toneel voor herdenking Franse vergeldingsactie 1945

Hoogeveen-In de nacht van 7 op 8 april 1945 landen er ruim 700 Franse parachutisten van de Special Air Service (SAS) in Drenthe tijdens Operation Amherst. Deze operatie was ter voorbereiding van de bevrijding van Noord-Nederland door het Canadese 1ste Leger.

Na de aanval van de Fransen werden de Fransen verdreven door de Duitse versterkingen, die vanaf Beilen oprukten. Aan de Wijsterseweg  heeft de strijd nog enige tijd gewoed voordat de Fransen zich terugtrokken richting Coevorden

Vandaag vanaf 12.00 t/m 16 Speelde een groep re-enactors de aanval de beruchte nacht na in het Spaarbankbos waar het publiek deelgenoot van kon zijn.
Helaas door de nieuwe QuickScan en de stikstofwetten mocht er geen knalmunitie gebruikt worden, maar dat was geen belemmering voor dit toneel in de Spaarbankbos.

Een geweldige scene werd in het bos uitgevoerd, militairen en de verzet strijders gingen het bos in om luidkeels en schreeuwend in het Duits voor het publiek  waar de re-enactors hun strijd ten tonele te brachten.
Tevens kon het publiek genieten van de attributen die ze in 1945 tijdens de aanval werden gebruikt die her en der in het bos werden gezet.

Voor meer foto’s van deze herdenking: klik hier

Foto’s: Paula Bansma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen