Algemeen

Oproep om getuigenisverslagen en beeldmateriaal voor boek over het Klooster in Hoogeveen

Ronald Wilfred Jansen wil een boekje schrijven over Het Klooster. Ik heb meer over o.m. de geschiedenis van Hoogeveen geschreven. Ondermeer over oude gebouwen, fotografie en Vincent van Gogh. Veelal betrof dit boekjes met veel gedetailleerde feitenkennis. Bij het boekje over Het Klooster denk ik meer aan verhalen van mensen die herinneringen aan Het Klooster hebben. Er zal zich veel hebben afgespeeld in het huidige Rijksmonument aan de Brinkstraat 5 (toen: Stationsstraat 27). Inmiddels heb ik al wat archiefonderzoek gedaan in het Oud-archief van de gemeente Hoogeveen. In den beginne vanaf 1904 was het een klooster van de orde van de Karmelieten. Het gebouw is in neogotische stijl ontworpen door de architect Karel Lodewijk Croonen (1877-1930) uit Oldenzaal. Niet voor niets kwam hij uit Twente, toen bakermat van de textielindustrie. De orde van de Karmelieten had namelijk haar hoofdvestiging in Zenderen. In vergelijking met andere kloosters was die in Hoogeveen bescheiden. Zo ontbrak er een binnenplein. Achter het gebouw was wel een kloostertuin met bomen. Mogelijke krabbels op de muren in de kelder wijzen op gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1957 vertrok de kloosterorde uit Hoogeveen, stond het gebouw enige jaren leeg en maakte de katholieke gemeenschap in Hoogeveen tot 1963 gebruik van een kapel in het gebouw. In 1959 kocht de gemeente Hoogeveen het pand en verhuurde het aan het instituut Beekman Ockels, een jongensinternaat voor leerlingen van bemiddelde ouders. Dit luidde ook een tijdperk in van gesteggel over de huur, onderhoud, gebruik en overlast. De  jazzclub High Moore Seven onder leiding van Willem Loopers streek neer in het klooster in 1973. Tevens heeft de locale padvinderij enige jaren gebruik gemaakt van een loods achter het gebouw. Verder is het gebouw gebruikt door andere bedrijfjes. Zo was er een verpleeghuis. Na een grondige verbouwing betrok in 1980 de Sociale Dienst het voormalige klooster. En dat is maar goed ook, want anders was het stijlvolle pand met de grond gelijkgemaakt. In 1992 werd Hoogeveen verrijkt met een Glas museum in het gebouw, dat tot 2004 bleef. Tussen 2004 en 2016 opnieuw regelmatig leegstand met krakers. Het gebouw raakte wat in verval. Tijdens perioden van leegstand waren er vernielingen door de locale jeugd. In 2008 kreeg het
gebouw weer een nieuwe bestemming: het Klooster van Sinterklaas. In 2016 opende een huisartsenpraktijk en sedertdien is het pand uitgegroeid tot een gezondheidscentrum.

Nader onderzoek zal meer informatie naar boven brengen. Ik hoop echter vooral op veel verhalen en getuigenisverslagen van mensen die in het monumentale pand het nodige hebben meegemaakt. Zo hoorde ik van krakers die Paintball deden in de huidige fietskelders. Meer foto’s, illustraties, dagboekfragmenten en brieven aangaande het pand zijn ook welkom. Zodat het boek meer wordt dan gedetailleerde opsommingen van bijvoorbeeld huurcontracten.
Het boek moet dan een soort levendige geschiedenis zijn met veel illustratiemateriaal.

Tekst en afbeeldingen in hoge resolutie aanleveren bij de auteur, Ronald Wilfred Jansen,
via zijn email adres info@rwj-publishing.com. Graag met toelichting en bronvermelding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen