Algemeen

Noord in Noordscheschut is een mooie trekpleister rijker met schilderijen van Vincent van Gogh

Noordscheschut – In Drenthe worden vele activiteiten georganiseerd rond Vincent van Gogh, aangezien het vorig jaar 140 jaar geleden is dat Vincent in Drenthe was. Op 11 september 1883 kwam hij aan in Hoogeveen met de trein vanuit Den Haag. Begin oktober dat jaar vertrok hij met een trekschuit richting Nieuw Amsterdam.

Ter gelegenheid van dit feit vaart er nu een vergelijkbare trekschuit vanuit Hoogeveen langs een deel van de toen gevolgde route. De route gaat ook langs het Noord in Noordscheschut. Daarnaast gaat er een Vincent van Gogh fietsroute langs het Noord in Noordscheschut.

Om de vaartocht en fietsroute luister bij te zetten wilden de bewoners van het Noord in Noordscheschut  de deelnemers van de vaarroute, fietsers en andere voorbijgangers plezieren met het werk van Vincent van Gogh uit die bewuste periode.

In de zomer van 2023 rees het idee om de palen die voor de versiering tijdens de feestweek werden gebruikt in te zetten voor dit doel.

Er moesten vele stappen gezet worden en met verschillende instanties werd overleg gepleegd, voordat dit gerealiseerd kon worden. Zo  moest er bij het plaatsen van de palen natuurlijk rekening gehouden worden met het voortrekken van de trekschuit. De werkgroep wilde niet dat de palen hiervoor een te grote belemmering zouden zijn.

Daarnaast werd de gemeente benaderd voor subsidie, Plaatselijk Belang Noordscheschut werd betrokken en er was contact met het Drents Museum en het  Vincent van Goghmuseum over de gebruiksrechten van het beeldmateriaal. Bij dit laatste werden we goed geholpen door !Pet Hoogeveen.

Het plan is om de palen met borden gedurende 10 jaren in de periode van april tot en met oktober te laten staan. De werkgroep is blij met het uiteindelijke resultaat en we hopen dat veel mensen hieraan plezier zullen  beleven. ©foto: Martin Schonewille

 

 

Aankomende evenementen