Algemeen

Indrukwekkende dodenherdenking in Hoogeveen

Hoogeveen – Om tien voor zeven vanavond begon de dodenherdenking in Hoogeveen bij het Verzetsmonument op het Raadhuisplein. luitenant-kolonel Glenn Bloemberg leidde daar de herdenking in met een toespraak. Na de kranslegging en bijdragen aldaar, werd de Stille omgang ingezet langs de voormalige Synagoge aan de Schutstraat naar het monument bij de Joodse begraafplaats aan de Zuiderweg.

Een aantal mensen stonden al ruim voor de aanvang van de Dodenherdenking bij het Verzetsmonument op het Raadhuisplein. Om 18:50 uur begon het officieel. Veteraan luitenant-kolonel Glenn Bloemberg leidde daar de Dodenherdenking in met een toespraak, die ons er aan herinnerd hoe kwetsbaar vrede, veiligheid en stabiliteit kan zijn. Ook Ds. van Duyl hield een toespraak die hier op in ging met een persoonlijk verhaal over zijn herinnering over de verhalen van zijn grootouders. Na deze bijdrage leidde hij de krans- en bloemleggingen en mochten leerlingen van verschillende scholen een eigen bijdrage leveren aan de ceremonie.

Na deze eerste ceremonie werd vanaf het Raadhuisplein de Stille omgang ingezet langs de voormalige Joodse synagoge aan de Schutstraat, naar het monument bij de Joodse begraafplaats aan de Zuiderweg. Daar werden de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ds. Snaterse hield na de herdenking een toespraak en leidde de krans- en bloemleggingen. Leerlingen van ‘Het Koraal’ mochten daar hun eigen bijdrage leveren in de vorm van een gedicht.

Vervolgens werd de Stille omtocht verder geleid naar het Oorlogsmonument bij de Nieuwe Begraafplaats aan de Zuiderweg. Hier legde burgemeester Martijn Breukelman een krans bij het monument en hield daarna een indrukwekkende toespraak over de impact van een nieuwe generatie die niet is opgegroeid met de directe verhalen uit het verleden van mensen die de Tweede Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt. Na zijn toespraak volgde het signaal ‘Taptoe’, de landelijke twee minuten stilte en vervolgens het Wilhelmus. Na het Wilhelmus volgden diverse krans- en bloemleggingen en eigen bijdragen van jongeren, waaronder een prachtig gezongen versie van ‘Voila’ door Saar Meijer. Aan het eind was de ruimte aan omstanders van de herdenking om langs het monument te lopen en bloemen te leggen.

Aankomende evenementen