Algemeen

Eerste ‘buusboekie veur de zörg’ overhandigd

Op donderdag 16 mei is het eerste exemplaar van ‘Taol Verbindt – Eerste hulp bij plat praoten’ aan Klaas Smid overhandigd. De presentatie vond plaats in het Jannes van der Sleedenhuis in Hoogeveen, onderdeel van de NNCZ. Alle medewerkers van de NNCZ krijgen het ‘buusboekie’ cadeau. Het is bedoeld als hulp voor zorgmedewerkers die het Drents niet (helemaal) machtig zijn en geeft een inkijkje in de taal die al eeuwenlang een plek in de Drentse samenleving heeft.

Voor wie met zorg te maken krijgt is het van grote waarde om in de eigen taal aangesproken en/of begrepen te worden. Vooral voor ouderen is het Drents vaak de taal waarin ze zicht het best kunnen verwoorden. In een aanvankelijk vreemde omgeving is  het fijn om wat eigens te houden, zoals je eigen taal.

Het buusboekie van het Huus van de Taol is gemaakt naar Duits voorbeeld, het echtpaar Eming  bracht eerder al het zorgzakboekje Platt Batt voor het Plattdeutsch uit. Het boekje van het Huus  biedt eerste hulp voor zorgmedewerkers in Drenthe bij de communicatie van alledag tussen zorgverlener en cliënt. Het boekje is vanaf nu te bestellen via huusvandetaol.nl/webshop.

Het Huus van de Taol is de streektaalorganisatie die het Drents promoot met als doel om het een taal te laten zijn waar de gebruikers trots op zijn en die niet-gebruikers waarderen.

Foto : Huus van de Taol

Illustratie voorkant: Thijn Post

Aankomende evenementen