Foto: Pixabay
Algemeen

Banengroei in bouw bovengemiddeld in regio Drenthe

In januari stegen de WW-uitkeringen in provincie Drenthe, ook in de bouw. Het aantal banen in de bouw groeide de afgelopen vijf jaar in Drenthe sterker dan gemiddeld. Voor 2024 verwacht UWV een lichte banenkrimp. Toch blijft het voor veel bouwberoepen moeilijk om voldoende personeel te vinden.

Banengroei in bouw bovengemiddeld in regio Drenthe

Het aantal banen in de bouw nam de afgelopen jaren fors toe. Met name het aantal zelfstandigen groeide hard, waardoor landelijk inmiddels 44% van alle werkenden in de bouw als zelfstandige werkt. Ook het aantal banen van werknemers nam in iedere regio toe. In arbeidsmarktregio Drenthe gaat het om een toename van 22% tussen 2018 en 2023. Dit is meer dan de landelijke toename van 12%.

Groei werknemersbanen bouw 2018-2023 vooral in noorden en oosten

Bron: UWV

Personeelstekort houdt aan ondanks banenkrimp

Voorlopig lijkt het hoogtepunt van de banengroei in de bouw echter bereikt: UWV verwacht voor 2024 een lichte banenkrimp in Nederland en in arbeidsmarktregio Drenthe. Dit komt door minder nieuwbouw van woningen en andere gebouwen. Nu al is er een dalende vraag naar oppermannen (assistenten bij vooral straat- en metselwerk) en stratenmakers. Veel straatwerkzaamheden hangen namelijk samen met de komst van nieuwbouwprojecten voor woningen en kantoren.

Toch blijven er personeelstekorten door de aanhoudende vraag naar onderhoud en verbouw, verduurzaming en energietransitie. Op dit moment staan landelijk de meeste vacatures open voor onderhoudsmonteur, loodgieter en elektricien. Bovendien stijgt het aantal vacatures voor toezichthouders en adviseurs bij de bouw fors. Het Economisch Instituut voor de Bouw verwacht de komende jaren onder andere knelpunten voor personeel dat elektriciteitsnetten onderhoudt en aanlegt, warmtenetten aanlegt en laadpalen installeert.

Erik Oosterveld, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “Bouwondernemingen hebben de afgelopen jaren veel moeite om personeel te vinden. Uit een recent UWV-werkgeversonderzoek blijkt dat 65% van alle vacatures in de bouw moeilijk vervulbaar is. Hoewel de wervingsproblemen wat af lijken te nemen, blijft er de komende jaren een tekort aan bouwpersoneel. Dit komt door de aanhoudende vraag naar onderhoud en verbouw, verduurzaming en energietransitie. Ook gaan de komende jaren veel bouwvakkers met pensioen. Voor werkzoekenden met affiniteit met de bouw biedt deze sector volop kansen.”

Lees meer in de UWV-publicatie Bouw in beeld.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op Arbeidsmarktinformatie (werk.nl).

Toename WW-uitkeringen in Drenthe

Eind januari ontvingen 5.037 inwoners van de provincie Drenthe een WW-uitkering. Dat is 1,9% van de Drentse beroepsbevolking. In januari nam het aantal WW-uitkeringen in Drenthe toe met 6,9% (324 uitkeringen). In vergelijking met een jaar geleden kwam de WW in Drenthe daarmee 6,1% (289 uitkeringen) hoger uit. Ook landelijk nam het aantal WW-uitkeringen toe in het afgelopen jaar. Met een toename van 8,2% was de landelijke stijging van de WW sterker dan die in Drenthe.

Vergelijkbaar beeld in Friesland en Groningen

In januari nam de WW toe in alle drie noordelijke provincies. Ook ten opzichte van vorig jaar is er overal in het Noorden sprake van een stijging van het aantal WW-uitkeringen.

  • UWV verstrekte eind januari in de provincie Groningen 6.026 WW-uitkeringen; 5,9% meer dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind januari 7,1% hoger dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in januari toe met 8,1% tot 6.581. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een stijging van 5,7%.

Toelichting

Over deze publicatie

  • In deze nieuwsflits wordt gebruik gemaakt van cijfers over de werkloosheidsuitkeringen (WW) van UWV. Dit is in lijn met het gezamenlijke landelijke persbericht van CBS en UWV. Het aantal WW-uitkeringen heeft betrekking op ontslagwerkloosheid. De WW-cijfers geven derhalve een goed beeld van de dynamiek op de arbeidsmarkt. In de bijlage treft u de WW-cijfers uitgesplitst naar de gemeenten voor de provincie.

WW-uitkeringen

  • UWV geeft op basis van de Werkloosheidswet (WW) een uitkering aan werknemers die buiten hun schuld hun baan zijn kwijtgeraakt. Het aantal WW-uitkeringen heeft betrekking op ontslagwerkloosheid. Het aantal WW-uitkeringen is exclusief werkloosheid als gevolg van betalingsonmacht bij faillissementen, werktijdverkorting en “onwerkbaar” weer. De belangrijkste redenen om een WW-uitkering te beëindigen zijn werkhervatting en het bereiken van de maximale uitkeringsduur.

WW-percentage

  • Het WW-percentage is het volume WW uitgedrukt als % van de beroepsbevolking. Deze WW-cijfers hebben betrekking op het aantal WW-uitkeringen, niet op het aantal personen. Het WW-percentage dient niet te worden verward met het werkloosheidspercentage (CBS). De cijfers zijn in april 2021 aangepast aan de CBS-publicatie van de beroepsbevolking volgens regio-indeling Besluit Werkgebieden 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen