Algemeen

Scheiden of uit elkaar? Hier kun je in Hoogeveen kosteloos terecht voor hulp bij belastingzaken

Uit een onderzoek in opdracht van de Belastingdienst blijkt dat ruim een kwart van de mensen wacht met een scheiding omdat ze niet weet of ze het financieel rond krijgen. De scheiden-checklist van de Belastingdienst helpt hierbij op weg. Toch kent meer dan de helft deze niet. Zonde, want de checklist maakt duidelijk waar je op moet letten voor je belastingzaken. De Belastingdienst deelt 3 tips uit de checklist én waar jij terecht kunt voor hulp bij vragen. Bijvoorbeeld een steunpunt bij jou in de buurt.

 

Hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt, is het belangrijk om na een scheiding ook stil te staan bij je belastingzaken. Als je financiële situatie verandert, kan dit namelijk invloed hebben op de bedragen die je terugkrijgt van of moet betalen aan de Belastingdienst. Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de mensen na een scheiding meer betrokken is bij belastingzaken, dan vóór een scheiding. Zit jij in deze situatie en wil je weten wat dit voor jouw belastingzaken betekent? Vul dan de persoonlijke scheiden-checklist in op belastingdienst.nl/scheiden. Hiermee krijg je overzicht van wat jij moet regelen voor je belastingen.

 

Drie dingen waar de checklist je bijvoorbeeld op kan wijzen:

 

  1. Door een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan te vragen of te wijzigen weet je waar je financieel aan toe bent
    Met een voorlopige aanslag betaal of ontvang je elke maand belasting in plaats van na afloop van het jaar bij je aangifte inkomstenbelasting. Zo weet je maandelijks waar je financieel aan toe bent. Meer informatie vind je op belastingdienst.nl/voorlopige aanslag.
  2. Je kunt nog één keer inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen door aangifte inkomstenbelasting te doen als fiscaal partners
    Je kunt ervoor kiezen om over het jaar van de scheiding nog één keer aangifte te doen als fiscaal partners. Wil je weten of dit voor jou gunstig is? Vul de voorlopige aanslag dan in als ‘proef. Dus zonder deze te verzenden.
  3. Je betaalt minder belasting met de inkomensafhankelijke combinatiekorting
    Daar heb je misschien recht op als jij en je partner beiden werken en zorgen voor de kinderen. Check hier of jij aan de voorwaarden voldoet.

 

Hulp bij lokaal steunpunt in Hoogeveen

Kom je er niet uit? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. Voor vragen over belastingzaken kun je langsgaan bij een steunpunt bij jou in de buurt.

 

Een medewerker bij het steunpunt in Hoogeveen, zegt: “Elke situatie na een scheiding of breuk is weer anders. De checklist helpt je op weg met wat jij in jouw situatie moet regelen. Heb je vragen of wil je dat er iemand met je meekijkt? Dan kan je terecht bij een steunpunt. Wij helpen u graag verder in deze moeilijk periode. Dus kom gerust langs met uw vraag en wij kijken of we het antwoord op uw vraag kunnen geven.”

 

Zit er geen steunpunt bij jou in de buurt? Kijk dan op belastingdienst.nl/contact om te zien welke andere hulpmogelijkheden er bij jou in de buurt zijn. Zoals een belastingkantoor. Ook is het sinds kort mogelijk om te videobellen met een medewerker van de Belastingdienst. Zo is een beetje extra hulp nooit ver weg.

 

Meer weten over belastingzaken na een scheiding?

Kijk op belastingdienst.nl/scheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen