Hoogeveense horeca start ‘uitgestelde koffie’

Op vrijdag 26 november 2021 is de Hoogeveense horeca gestart met ‘uitgestelde koffie’. Ondanks de coronacrisis hebben dit najaar de horecabedrijven uit het centrum van Hoogeveen zich allemaal aangesloten bij dit concept. Op vrijdag 26 november gingen de horecagastheren en gastvrouwen met initiatiefnemer Hetty Bouius, raadslid CDA Hoogeveen, bij de spiegelkraan op de foto. Zij ontvingen diverse Pr-materiaal om in hun restaurant of café duidelijk te maken dat men meedoet met ‘uitgestelde koffie’.

In Hoogeveen is al eerder geprobeerd dit initiatief te starten, nu probeert de Hoogeveense horeca het met een simpel en op vertrouwen gebaseerde systeem. Hetty Bouius nam haar initiatief omdat ze afgelopen zomer in het kader van het onderzoek ‘nieuw sociaal Hoogeveen’ veel mensen in de bijstand sprak.  Zo sprak ze de cliëntenraad sociaal zekerheid en hoorde dat mensen in de bijstand ook zo graag een kopje koffie op een terras zouden willen drinken, maar daar geen geld voor hebben. Ze had ‘uitgestelde koffie’ elders in Nederland gezien en dacht ‘dat kan in Hoogeveen ook nog wel eens gestart worden’. Dit najaar zegde alle horeca in centrum van Hoogeveen hun medewerking toe, dus kon op vrijdag 26 november met dit concept gestart worden.

 

 Wat is uitgestelde koffie?

Bij uitgestelde koffie betaal je 2 koffie en drink je 1 koffie op.  Dus geeft iemand die een 1ste koffie opdrinkt de 2de koffie weg aan iemand die na haar of hem komt koffiedrinken. Iemand die zij of hij helemaal niet kent. In Hoogeveen doen alle horecazaken mee en kunt u een uitgestelde koffie weggeven of een koffie ontvangen.

Hoe geeft u uitgestelde koffie?

Als u  voldoende ruim bij kas zit kunt u wellicht bij het afrekenen aangeven ik wil graag een uitgestelde koffie betalen.  De horecaondernemer schrijft deze koffie op zijn ‘uitgestelde koffie bord’ en daarmee kan iemand deze ontvangen.

Hoe ontvangt u uitgestelde koffie?

Als u in de bijstand zit of als zzp-er van een minimuminkomen moet leven dan kunt u in Hoogeveen een café of restaurant binnenlopen en kijken of er op het ‘uitgestelde koffie-bord’ streepjes staan. Men kan dan gewoon gaan zitten en bij de gastvrouw of gastheer vragen ‘heeft u voor mij een uitgestelde koffie’? Meer hoeft men niet te doen. Het systeem werkt op basis van vertrouwen. Niemand vraagt naar je inkomen of je uitkering. Je krijgt (zolang er streepjes staan) een kop koffie of kop thee.

 

De aftrap ‘Hoogeveen aan de uitgestelde koffie’ Van links naar rechts Marron, La Brochette, de Koffiepot, het Schippershuus, Konditorei Mulder en initiatiefnemer Hetty Bouius.

Op de foto ontbreken andere deelnemers Hema Hoogeveen, Route 36 en De Lekkernij.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord