Algemeen

Een maand geleden werd het coronatoegangsbewijs ingevoerd inmiddels raken we er steeds meer aan gewend

Een maand geleden werd het coronatoegangsbewijs ingevoerd. En inmiddels raken we er steeds meer aan gewend. De controle vergde even een aanloopje, maar ook dat gaat steeds beter. Zo’n 200 mensen weten op vrijdag en zaterdag Punt H in de Hoofdstraat te vinden om een sneltest te doen en dan alsnog een gezellig avond te hebben in de Hoogeveense horeca.

Het is een goed voorbeeld van horeca en gemeente die er alles aan doen om het toch vooral voor gasten gemakkelijk te maken. Dat het coronatoegangsbewijs geen overbodige maatregel is zien we helaas aan de besmettingscijfers. Die lopen weer op. Dat het coronatoegangsbewijs geen overbodige luxe is, blijkt uit de druk op de gezondheidzorg. Die neemt weer toe. Het overgrote deel van de mensen die opgenomen wordt met corona, is niet gevaccineerd. Vaccinatie beschermt tegen ziekenhuisopname. Het blijft een vrije keuze, maar denk er nog eens over na als u nog niet gevaccineerd bent.

RECHTSZAAK
De gemeente moet de coronaregels handhaven. En natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. Dat goede voorbeeld werd op de proef gesteld; het kwam zelfs tot een rechtszaak. Enkele topschakers die meededen aan het nationaal kampioenschap schaken in het Raadhuis in Hoogeveen spanden een rechtszaak aan om te zorgen dat het coronatoegangsbewijs niet nodig zou zijn. Al twintig jaar is de gemeente gastheer van het schaaktoernooi en omdat we dit toernooi aanmerkten als evenement, waren de schakers verplicht het coronatoegangsbewijs te tonen. Dat vond de rechter ook, want die gaf de gemeente in een rechtszaak (kortgeding) gelijk.

INTOCHT SINTERKLAAS
Ondertussen kijken we al reikhalzend uit naar de komst van Sinterklaas op 13 november. Organiserende verenigingen en de ambtenaren evenementen van de gemeente zijn al druk bezig met de voorbereiding en doen er alles aan om hem te verwelkomen binnen de geldende regels. Het wordt anders dan voorgaande jaren. Dat betekent dat Sinterklaas dit jaar een ‘doorstroom evenement’ is. Dan is een coronatoegangsbewijs niet nodig. Máár staat publiek bij een evenement in de buitenlucht langere tijd op dezelfde plek stil, dan geldt de verplichting om te controleren op het coronatoegangsbewijs. Ik vraag ouders ook hier om het goede
voorbeeld te geven aan hun kinderen. Er mogen geen opstoppingen ontstaan. Dan is Sinterklaas voor iedereen het kinderfeest dat het hoort te zijn.

Karel Loohuis, burgemeester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen