Natuur

Egels onderzoeken met UV-licht tijdens veldonderzoek

Hoogeveen – Vorig jaar is The Hedgehog Program begonnen met veldonderzoek naar de Europese egel in de gemeente Hoogeveen en de uitkomst daarvan was erg interessant. Dit jaar heeft het bedrijf zich aangesloten bij werkgroep Hoogeveen Groen van IVN Hoogeveen en heeft het bedrijf besloten nog minimaal vier jaar door te gaan met veldonderzoek. En daar is uw hulp bij nodig!

De eerste meldingen van dit jaar staan al weer op de map doe gebruikt wordt voor veldonderzoek van de Europese egel in Hoogeveen en omstreken, maar om tot een goed overzicht te komen is uw hulp nodig. Als u ontlasting van een egel vindt, een aangereden/doodgebeten egel vindt of een egel ziet lopen, kunt u daarvan melding maken. Dat kan door de informatie in te voeren op waarneming.nl, door een email te sturen naar info@hedgehogprogram.com, door een What’s App te sturen naar 0621144970 of door contact op te nemen met Hoogeveen Groen of The Hedgehog Program op Facebook.

Hieronder ziet u de zichtmeldingen van dit jaar, inclusief aanduidingen van stadsparken en natuurgebieden. U kunt op de egelmeldingen klikken om meer informatie te zien over elke melding.

Iedere maandagavond veldonderzoek

Sinds 29 april dit jaar gaan we elke maandagavond op pad voor veldonderzoek. Dat betekend dat we elke maandagavond een andere route lopen om egels te zoeken, te meten en te wegen. We nemen eveneens een UV-lamp mee om te zien of de egels roze, oplichtende vlekken hebben op hun stekels, om aan te duiden of ze bacteriën meedragen die ‘bioluminiscent‘ zijn. Zoals bijvoorbeeld de egel op de uitgelichte afbeelding van dit artikel. Die gegevens worden gebruikt om de egelpopulatie in de gemeente te monitoren en waar nodig projecten te ondersteunen die de biodiversiteit in Hoogeveen bevorderen. De egel is daar namelijk een heel goed gidsdier voor: ze gebruiken planten als schuilplaats, nestmateriaal en soms als voedsel en gebruiken insecten, vogels en zelfs reptielen en amfibieën als voedselbron. Daarnaast gebruiken ze vaak holle bomen en struiken als nest, of een verlaten hol van een konijn of vos.

Iedere week wordt de startplaats van de wandeling vermeld op de Facebookpagina van Hoogeveen Groen. Iedereen die het leuk vindt om aan te sluiten om te ervaren hoe veldonderzoek plaatsvind, mag kosteloos aansluiten en zo lang (of kort) meelopen als gewenst. Ondertussen kunnen vragen worden gesteld of wordt wat verteld over het gebied waar doorheen wordt gelopen. Neem goede wandelschoenen mee, sommige routes kunnen best lang zijn of op oneven terrein. Vooraf opgeven is niet nodig!

Aankomende evenementen