Algemeen

Eikenprocessierups steeds meer een plaag

Hoogeveen – Wie door de gemeente Hoogeveen gaat ziet op steeds meer plaatsen rode linten om bomen zitten . Ons land zucht in sommige gemeenten onder een plaag van de eikenprocessierups die heviger is dan ooit tevoren. De beestjes rukken steeds verder op in Nederland.

Het probleem met deze rups zijn de brandharen. De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen.
Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Gemeente druk bezig met bestrijding
De gemeente is druk bezig met de bestrijding van de Eikenprocessierups. Op een cruciale plek, het Bentinckspark, is gespoten met nematoden. Dit geeft echter nog niet het gewenste resultaat.
Op dit moment worden de bomen waar nesten in zitten gemarkeerd met rood/witte linten. Dit gebeurt in alle wijken en dorpen en op de verbindingswegen. In de wijken en dorpen is de gemeente druk bezig met het weg zuigen van de Eikenprocessierupsen.

Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 °C).
Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloe Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Als de eikenprocessierups in uw woonomgeving voorkomt probeer te voorkomen dat brandharen of nesten de woning binnenwaaien. Houd zandbakken zoveel mogelijk gesloten en laat geen speelgoed buiten liggen. Houd er rekening mee dat op plaatsen waar eikenprocessierupsen aanwezig waren de brandharen nog geruime tijd (6-8 jaar) voor ongemak kunnen zorgen. Foto: Marc Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen