Ruimer coronatestbeleid voor alle contacten

Op advies van het Outbreak Management Team kunnen alle contacten zich – via een speciaal afsprakennummer – eerder en ook zonder klachten laten testen. Ook zijn de definities van nauwe en overige contacten aangescherpt.

 

Wanneer is iemand besmettelijk?
Iemand die besmet is met het coronavirus is besmettelijk:

  • vanaf twee dagen voordat de klachten begonnen;
  • zo lang hij/zij klachten heeft én minimaal 7 dagen na het begin van de klachten.

Had deze persoon geen klachten toen hij/zij werd getest, dan gaan we ervan uit dat hij/zij besmettelijk is tot en met 5 dagen na de testafname.

 

Wanneer ben je een nauw contact?
Je bent een nauw contact wanneer je in die besmettelijke periode in totaal/opgeteld langer dan 15 minuten op een dag contact had binnen 1,5 meter. Je hebt bijvoorbeeld op één dag meerdere korte gesprekjes gehad binnen 1,5 meter. Ook als je een melding van de CoronaMelder hebt gehad word je gezien als nauw contact.

 

Wanneer ben je een overig contact?
Je bent een overig contact wanneer:

  • je opgeteld korter dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter contact had, binnen en/of buiten;
  • je langer dan 15 minuten op meer dan 1,5 meter afstand in dezelfde ruimte was (bijvoorbeeld op kantoor of in de klas).

Let op: als er sprake was van hoesten of niezen in het gezicht of zoenen, ben je geen overig, maar nauw contact.

 

Advies: als contact gelijk laten testen
Was je in de besmettelijke periode een contact van iemand met corona? Als huisgenoot, nauw contact of overig contact? In al die gevallen kun je je vanaf 3 februari – gelijk na een melding vanuit bron- en contactonderzoek – zonder klachten laten testen. Zo kunnen we een infectie sneller opsporen en verdere verspreiding stoppen.

 

Wel of niet in quarantaine en testen op dag 5?
Als overig contact hoef je niet in quarantaine, maar kun je je wel gelijk laten testen. Ook als je nog geen klachten hebt.

Huisgenoten en nauwe contacten gaan tot en met 10 dagen vanaf het laatste risicocontact in quarantaine. Zij kunnen zich op 3 momenten laten testen:

  1. Direct: bij een negatieve testuitslag moet je nog wel in quarantaine blijven. Je kunt nog ziek worden.
  2. Bij klachten: maak zo snel mogelijk een afspraak. Bij een negatieve testuitslag moet je nog wel in quarantaine blijven. Je kunt alsnog besmet blijken.
  3. Op of na dag 5 van je quarantaine: alleen als deze testuitslag negatief is, kan je thuisquarantaine stoppen.
  • Vermijd dan nog wel het contact met kwetsbare personen tot en met 10 dagen na het contact met uw besmettelijke huisgenoot.
  • Werk je in de zorg, overleg dan met je werkgever of en wanneer je weer mag werken.
  • Blijf ook op klachten letten als je weer naar buiten mag. Als je klachten krijgt of je klachten veranderen, blijf dan thuis en laat je opnieuw testen.

 

Waarom dag 5 van je quarantaine?
Zie deze afbeelding.

 

Testafspraak zonder klachten kan alleen via speciaal nummer
Dit nummer krijg je zodra je vanuit bron- en contactonderzoek een melding krijgt dat je een contact bent. Je krijgt dan ook het dossiernummer van de persoon met corona, waarmee je bij het maken van de afspraak aantoont dat je inderdaad een contact bent.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord