Algemeen

85-jarige man dreigt dakloos te worden in Elim: Urgentiecommissie laat hem in de kou staan

ELIM – In een tijd waarin er alles aan wordt gedaan om asielzoekers een humaan onderkomen te bieden, staat een 85-jarige Nederlandse man, geboren in Elim (Drenthe), aan het eind van deze week op straat. Het schrijnende verhaal van Roelof Metselaar laat zien hoe kwetsbaar ouderen kunnen zijn, zelfs in een welvarend land als Nederland.

Ruim tien jaar geleden verhuisde Roelof met zijn echtgenote Hennie naar Duitsland. Ze genoten daar enkele jaren van hun leven, tot het noodlot toesloeg. Hennie overleed, en Roelof bleef alleen achter. Zijn contacten in Duitsland waren schaars, en al snel sloeg eenzaamheid en extreme heimwee (naar zijn vertrouwde Elim) toe. Op een zondagmiddag regelde hij een taxi die hem vanuit Duitsland terugbracht naar zijn geboorteplaats, met niet veel meer dan wat kleren en belangrijke papieren.

In Elim kon Roelof tijdelijk een kamer huren in het huis waar hij ooit woonde. Stichting Elim Vitaal & Actief (EVA) en Stichting Welzijns Werk (SWW) uit Hoogeveen ontfermden zich over hem en regelden tal van zaken. Hij had geen identiteitsbewijs, geen zorgverzekering, en zijn persoonlijke verzorging en huishoudelijke hulp werden ingezet. Maar meer dan een tafel en een bed had Roelof niet.

Dankzij de inzet van Drs. G.T. Brouwer en voorzitter Peter Aalders van EVA bloeide Roelof weer helemaal op. Hij werd toegelaten tot de dag ontmoetingen en voelde zich weer onder zijn bekenden.

Desondanks dreigt Roelof nu op straat te belanden. Drs. R.M. Mors (huisarts), Drs. G.T. Brouwer, Mw. J. Ritzema (maatschappelijk werkster bij SWW), en EVA-voorzitter P. Aalders hebben een brief geschreven aan de urgentiecommissie van Thuiskompas om urgentie voor Roelof aan te vragen. Urgentie wordt normaal gesproken alleen verleend in bijzondere situaties, en wij zijn van mening dat Roelofs situatie zo’n uitzondering is. Het liefst zien we Roelof in een appartement in Seniorencomplex De Wiekswal, maar dat kan alleen als de urgentie wordt toegekend.

Helaas heeft de urgentiecommissie, ondanks herhaaldelijk aandringen, de zaak van Roelof nog niet eens behandeld. De periode dat hij mocht blijven wonen op zijn oude stekkie is nu ruim overschreden en het komende weekend moet Roelof er uit. Dit mag anno 2024 toch niet waar zijn. Terwijl we wereldwijd hulp bieden, dreigen we een kwetsbare man in onze eigen gemeenschap te laten zitten. Voor Roelofs welzijn is het van groot belang dat hij in Elim blijft, waar hij herenigd is met zijn oude bekenden. Wie weet is er iemand die een oplossing heeft voor deze nijpende situatie. De nood is inmiddels hoog. Heeft iemand suggesties of kan er iemand hulp bieden, mail dan naar evastichtingelim@gmail.com Bron:Elim-Drenthe.nl

Aankomende evenementen