Algemeen

Betonbakken op Hollandscheveldse Opgaande zijn opmaak naar 30-km zone

Op zaterdag 4 mei 2024 zijn er bloembakken geplaatst op het Hollandscheveldse Opgaande, op het deel tussen de rontonde en de Langedijk. Dit heeft geleid tot diverse reacties. De gemeente wil graag wat duidelijkheid verschaffen over deze verandering in de verkeerssituatie, die samen met de aanwonenden ontwikkeld is.

Op 27 februari 2024 heeft de gemeente samen met de werkgroep van aanwonenden een plan gepresenteerd aan alle omwonenden van dit gedeelte van het Hollandscheveldse Opgaande. Het doel van dit plan is om de verkeersveiligheid te verbeteren en de leefbaarheid te verhogen voor de mensen die hier wonen.

De aanleiding voor deze verandering komt voort uit bezorgdheid van de aanwonenden over de onveiligheid in de straat. Samen met hen en een vertegenwoordiger van Veilig Verkeer Nederland heeft de gemeente een inrichtingsplan ontwikkeld, waarbij alle mogelijke oplossingen zorgvuldig zijn overwogen. De nu geplaatste bloembakken zijn een onderdeel van dit plan.

De gemeente begrijpt dat er zorgen zijn geuit over de toegankelijkheid voor grotere voertuigen. De bloembakken zijn echter zo geplaatst dat ook deze voertuigen met gepaste snelheid kunnen passeren. Voor landbouwverkeer is er eerder al een route gemaakt via de Langedijk.

De bloembakken zijn gezamenlijk met aanwonende van de weg geplaatst op zaterdag vanwege de rustige omstandigheden op de weg. De bloembakken zijn voorzien van reflectoren en staan vlak bij lantaarnpalen, voor extra zichtbaarheid in het donker. Op maandagochtend 6 mei is één van de bloembakken verplaatst, omdat deze te dicht bij een inrit stond.

30 km zone met verkeersdrempels

Hoe zal de straat er in de toekomst uitzien? De planning is om eind dit jaar de weg om te vormen tot een 30 km zone, waarbij verschillende verkeersdrempels worden aangelegd om de snelheid te verminderen, de rotonde zal worden aangepast om de fietsstrook te beschermen. De nieuwe bloembakken zijn afgelopen weekend als pilotproject geplaatst en blijven staan tot de drempels worden aangelegd. De gemeente doet binnenkort een eerste evaluatie.

Hoewel de gemeente begrijpt dat deze veranderingen vragen kunnen oproepen, zijn deze ervan overtuigd dat genomen maatregelen bijdragen aan een veiligere en leefbaardere omgeving voor alle weggebruikers.

Aankomende evenementen