Treant investeert in Nucleaire Geneeskunde ziekenhuislocatie Hoogeveen

Met een verbouwing en de aanschaf van een geavanceerde SPECT-CT scanner investeert Treant in de afdeling Nucleaire Geneeskunde op ziekenhuislocatie Bethesda. De nieuwe scanner kan zowel de aard als de plek van afwijkingen zeer nauwkeurig in beeld brengen. Patiënten kunnen binnen Treant nu in Emmen en Hoogeveen terecht voor een dergelijk SPECT-CT onderzoek.

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden met behulp van licht radioactieve stoffen, die onschadelijk zijn en maar kort in het lichaam blijven, afwijkingen opgespoord.  Dankzij de straling die de radioactieve stof uitzendt, kan de nucleair geneeskundige afwijkingen op een scan herkennen. Bij een SPECT-CT scan, worden de resultaten van een nucleaire scan gecombineerd met dwarsdoorsneden van het lichaam gemaakt met een CT-scan. Dit geeft een specialist veel informatie over zowel de aard als de exacte plaats van afwijkingen.

Veel extra informatie over afwijkingen en aandoeningen
De SPECT-CT scanner wordt ingezet bij allerlei patiënten en levert specialisten veel extra informatie op voor de behandeling. Bijvoorbeeld bij patiënten met hartklachten. Met het nucleaire gedeelte van de scanner (SPECT genaamd) kan worden gekeken of er zuurstoftekort in de hartspier is. Tegelijkertijd kan met het CT scan gedeelte worden bekeken of er kalk in de kransvaten van het hart aanwezig is.

Bij patiënten met heup-, knie-, of voetklachten kan deze nieuwe scanner allerlei afwijkingen aan de gewrichten en het skelet in beeld brengen. De nucleaire SPECT scan toont de afwijkingen. Het CT gedeelte van de scanner lokaliseert vervolgens de exacte plaats van de afwijkingen zeer nauwkeurig. Dit samen levert veel extra informatie voor bijvoorbeeld orthopedisch chirurgen.

Binnen Treant speelt de SPECT-CT ook een belangrijke rol bij het stellen van een diagnose bij oncologische en schildklierpatiënten.

Foto Bianca Verhoef: Nieuwe SPECT-CT scanner op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in ziekenhuislocatie Hoogeveen met links Nucleair geneeskundige Piet Jager en rechts medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige William Mensen

Geef een reactie