Eerste knieprothese met behulp van nieuwe robot in Nederland

Vlak voor de coronacrisis vond bij Treant Zorgroep de allereerste robot geassisteerde operatie aan een knie plaats. Orthopeden Gerben Bulthuis en Olaf Verhoof plaatsten samen met hun team een halve en een hele knieprothese met behulp van de Navio robot. Deze Nederlandse primeur vond plaats op ziekenhuislocatie Bethesda van Treant in Hoogeveen.

 

Nauwkeurige operatiemethode

De knie wordt eerst met behulp van speciale sensoren digitaal in kaart gebracht en getoond op het beeldscherm. Daarbij wordt ook gekeken hoe de knie reageert tijdens buigen en strekken. Als de specialisten helemaal tevreden zijn over de stabiliteit en bewegingen van de knie, gaan zij over tot het maken van de juiste zaagvlakken. De orthopeed houdt tijdens de operatie de frees in zijn hand en bedient deze ook met die hand. Tegelijk stuurt het systeem de bediening aan om de voorbereidingen zo precies mogelijk te laten verlopen. Door de computer kan de orthopeed tijdens de operatie op een scherm continu de positie van het onderbeen, bovenbeen en de chirurgische instrumenten blijven volgen.

 

Voordelen van een robot geassisteerde operatie

‘Het nieuwe systeem helpt ons om nauwkeuriger te werken, zowel in het geval van verwijdering van bot als bij plaatsing van een halve knieprothese’, aldus Bulthuis. Doordat de robot ook extra informatie geeft over de vorm en stabiliteit van de knie, neemt de specialist alleen het bot weg dat noodzakelijk is. Deze accurate wijze van plaatsing van de protheses helpt daarnaast het aantal hersteloperaties beperken. Cijfers bevestigen de hoge mate van nauwkeurigheid: de foutmarge bedraagt slechts een halve millimeter.

 

Robot multi inzetbaar
De nieuwe operatiemethode wordt in de eerste periode gebruikt voor het plaatsen van een halve  knieprothese. Later zullen ook de totale knieprotheses volgen. In de toekomst verwachten de orthopeden ook oude, bestaande knieprotheses te gaan vervangen met behulp van de nieuwe techniek.

Operaties in Hoogeveen

Knieoperaties met behulp van de Navio robot vinden bij Treant Zorggroep plaats op ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen. Huisartsen, maar ook andere ziekenhuizen kunnen patiënten voor deze ingreep verwijzen naar Treant. Voor meer informatie over de ingreep kunnen geïnteresseerden contact opnemen met het secretariaat op telefoonnummer 088-1290161.

Foto door Bianca Verhoef: links Gerben Bulthuis, rechts Olaf Verhoof.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord