Gezondheid

Dementie treft 1 op de 9 Drentse senioren in 2050

Momenteel heeft 1 op de 15 senioren in Drenthe dementie. Een flink aantal dat in de toekomst alleen maar zal toenemen. Het aantal 65-plussers met de hersenziekte in Drenthe zal in 2050 namelijk oplopen tot ruim 1 op de 9. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, Kenniscentrum Vektis en het CBS. 

Over iets minder dan 30 jaar zal naar verwachting 1 op de 9 senioren in Drenthe kampen met dementie. Dit aantal is in verhouding meer dan het landelijk gemiddelde van 1 op de 10 senioren. Het gaat dan om ruim 15.000 senioren die naarmate de dementie verder vordert, erg intensieve zorg nodig zullen hebben. Bijna een verdubbeling vergeleken met het huidige aantal senioren met dementie in Drenthe: 8.500. De provincie staat daarom voor een enorme uitdaging.

Schatting in 2050 ongunstig in deze 4 Drentse gemeenten
In het onderzoek wordt het aantal senioren met dementie ook geschat per gemeente. Lokaal zijn er grote verschillen. Voor de gemeenten Assen, Coevorden, Hoogeveen en Tynaarlo worden de minst positieve voorspellingen gedaan. Hier hebben naar verwachting 1 op de 8 senioren dementie in 2050.

Aan de andere kant staat Borger-Odoorn. In deze gemeente zal 1 op de 12 inwoners van 65 jaar en ouder kampen met dementie in 2050.

Voorspellingen voor elders in het land
Andere gemeenten in Nederland die in 2050 een negatieve voorspelling hebben zijn Laren (Noord-Holland), waar ruim 1 op de 5 senioren zal lijden aan dementie. Ook Bloemendaal (Noord-Holland), Bergen (Noord-Holland), Utrechtse Heuvelrug (Utrecht) en Renkum (Gelderland) komen slecht uit de voorspellingen. In deze vier gemeenten zal tegen die tijd naar verwachting 1 op de 7 senioren dementie hebben.

Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn te vinden via: https://www.zusterjansen.nl/blog/onderzoek-dementie/

Koopman op Pad maakte hier een item over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen