Algemeen

Leerlingen RSG Wolfbos gaan strijd aan met eikenprocessierups

De laatste jaren neemt de verspreiding van de eikenprocessierusp snel toe in Drenthe. Om de strijd aan te gaan met deze rups, is de hulp van vogels hard nodig. Vogels eten veel rupsen, vooral in deze tijd wanneer ze hun jongen voeren. Door voldoende nestgelegenheid te bieden, is het mogelijk om de vogelstand te vergroten en daarmee hopelijk de overlast van de eikenprocessieruspen te verminderen. Daarom hebben leerlingen van de 3e en 4e klas Dienstverlening & Producten (D&P) van het Dalton Beroepen College de afgelopen maanden gewerkt aan het versieren en ophangen van nestkastjes rond het schoolterrein van RSG Wolfsbos.

Creativiteit, techniek én zorg voor de omgeving
Het maken van nestkastjes is vaak een van de eerste timmeropdrachten waarmee leerlingen kennismaken. D&P docent Erik Veldboom kiest bewust voor een andere lesbenadering rondom nestkastjes. Veldboom licht toe: “De school heeft deze nestkastjes gekregen van Landschapsbeheer Drenthe. Vervolgens hebben leerlingen ze versierd met allerlei leuke teksten. Hierbij hebben ze gebruik gemaakt van moderne technieken waaronder een lasersnijder. Zo wordt het écht een moderne technische opdracht in plaats van een klassieke timmerles. Creativiteit, techniek én zorg voor de omgeving komen in dit project prachtig samen”.

Nestkastjes spotten
Alle kastjes zijn inmiddels opgehangen. Daardoor is er voor de buurt ook een leuke activiteit ontstaan. Iedereen die als afwisseling van het ‘thuis blijven’ een lekkere wandeling maakt, kan rondom het schoolterrein van RSG Wolfsbos nestkastjes spotten. In totaal zijn er zo’n 15 verschillende graveringen op de kastjes gemaakt. Zin om te spotten? Neem vooral een verrekijker mee want sommige kastjes hangen vrij hoog. En naast het spotten van de kastjes zijn er natuurlijk ook de mezen, vliegenvangers, boomkruipers en andere vogels die rondom de schoolgebouwen vliegen. Samen met de leerlingen hoopt de docent met dit project bij te dragen aan een betere leefomgeving. Veldboom geeft tot slot aan: “We hopen dat omwonenden en wandelaars veel plezier beleven aan deze nestkastjes. Minder rupsen en de grappige teksten maken, vooral in deze tijd, een wandeling rondom het schoolterrein van RSG Wolfsbos nog leuker.”

Geef een reactie