Burgemeester Karel Loohuis: Koningsdag 2020 is helaas geen gewone Koningsdag

Hoogeveen – Koningsdag 2020 is helaas geen gewone Koningsdag. Normaal zoeken we elkaar op. In de stad of het dorp, op straat of in een café. Door het coronavirus doen we dat dit jaar niet, want vrijmarkten (in welke vorm dan ook) en andere evenementen zijn niet toegestaan.
Koningsdag is dit jaar dus Woningsdag
Dat is lastig, maar we houden wél vol. In Drenthe gebruiken we ons gezonde verstand en houden we oog voor elkaar. Daarbij denken we extra aan alle ondernemers in onze gemeente, in het bijzonder in recreatie, toerisme en de horeca. Normaal gesproken is nu hún seizoen aangebroken maar in plaats daarvan worden zij extra hard geraakt. Ik hoop dat ook voor hen snel betere tijden aanbreken.
Koningsdag is dit jaar dus Woningsdag. Dat betekent zoveel mogelijk thuis blijven. Alle festiviteiten zijn afgelast. Maar de oranje outfit kan op maandag gewoon aan, voor een feestelijk tintje thuis en voor de online activiteiten.
De activiteiten:
6.49 uur: (zonsopkomst): de Nederlandse vlag met oranje wimpel in top mag vandaag uit.
9.45 uur: in heel Nederland worden de klokken geluid.
10.00 uur: Nationale Aubade. Vanuit deuropeningen en balkons zingen of spelen we het Wilhelmus met het Koninklijk Concertgebouworkest.
12.00 uur: Op internet zijn er digitale kleedjesmarkten. Marktplaats introduceert de VrijMarktplaats.
Het burenplatform Nextdoor heeft voor alle gemeenten in Nederland een digitale groep aangemaakt. Om mee te kunnen doen, moet een account worden aangemaakt.
15.00 uur: De Oranjebond roept muzikanten en artiesten op om op te treden bij ouderen.
16.00 uur: De Nationale Toost. In heel Nederland toasten we thuis tegelijkertijd op de gezondheid van iedereen. In huis, op de gang of overloop, op het balkon of dakterras of in voor- of achtertuin.
19.00 uur: De NOS maakt een speciale uitzending om in beeld te brengen hoe Nederland deze feestdag vierde in coronatijden.
Maak er thuis een mooie woningsdag van!
Burgemeester Karel Loohuis
Denk ook aan de ouderen of hulpbehoevenden
Het is ook op Koningsdag  net als op andere dagen, gewoon toegestaan om eens om te kijken naar  ouderen of hulpbehoevende bij u in de buurt. Een klein praatje door de telefoon, de afvalcontainer aan de weg zetten of een boodschapje meenemen als u zelf toch al gaat. Het is een klein gebaar waar u iemand blij mee kan maken.

Geef een reactie