Corona maatregelen: huilende bruidsparen en lege orderportefeuilles trouwleveranciers

Hoogeveen – De snelle verspreiding van het coronavirus betekent voor bruidsparen dat ze hun mooiste dag niet kunnen vieren zoals gepland. Veel bruiloften worden daarom uitgesteld of geannuleerd.

Vooral na de aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen en die tot 1 juni stand houden, stond de telefoon bij trouwleveranciers niet stil. Of het nu gaat om een zelfstandig trouwambtenaar, d.j/ band, trouw/feestlocatie, bruidswinkel, bloemist, bakker, catering, visagist, fotograaf of wat voor trouwleverancier dan ook, bij iedereen is het alle zeilen bijzetten om de vaak emotionele bruidsparen de helpende hand te bieden.

Jaar van toeleven en voorbereiding weg

Als bruidspaar heb je meestal al de ‘grote’ dingen die snel vol zitten een jaar van tevoren geregeld.  Dit zijn leveranciers die over het algemeen maar 1 huwelijk per dag kunnen doen, denk hierbij  een feestlocatie,  band of foto- of videograaf. Zo kan het bruidspaar  op een ontspannen manier de voorbereidingen treffen om het helemaal op hun eigen manier te plannen. En dan komt het bericht een paar dagen voor je trouwdatum dat je huwelijk niet op de door jou geplande manier meer door kan gaan. Dan komen de waterlanders opwellen als je de trouwdag moet cancelen.

Huilende en emotionele bruidsparen aan de telefoon

Ook voor trouwfotograaf Martin was het gelijk na bekend maken van de nieuwe maatregelen, net als bij veel trouwleveranciers, druk met vaak emotionele bruidsparen aan de telefoon. Na de eerste maatregelen die tot 6 april zouden duren konden de trouwreportages die gepland stonden snel een nieuw plekje krijgen. Maar na de invoering van de aanvullende maatregelen is het voor bruidsparen moeilijk om een nieuwe datum te vinden waarop alle trouwleveranciers ruimte hebben in hun agenda. Het verplaatsen van een huwelijk is niet eenvoudig. Je hebt als bruidspaar een heel team om je heen verzameld dat je vertrouwt en dat bij je past. Zij moeten maar net op de nieuwe datum kunnen. Veel data in de weekenden zitten tot september helemaal volgepland bij locaties en veel ondernemers.

Trouwdatum naar najaar of 2021

Veel bruidsparen kiezen dan ook voor data in het najaar. Maar ook zijn er veel trouwdata door geschoven naar 2021, puur om te kunnen genieten van de voorbereidingen van je grote dag, of simpelweg omdat de gekozen data in het najaar al vol waren geboekt. Van de elf bruidsparen die bij Schonewillefotografie gepland stonden tot 1 juni zijn er nog drie die nog nadenken over wat ze graag willen. De andere bruidsparen die hun trouwreportage door Martin laten verzorgen hebben gelukkig met veel samenspraak met de diverse leveranciers een nieuwe trouwdatum kunnen vinden.  Dit betekent voor de eenmanszaak in trouwfotografie wel dat er minstens elf weken werk in rook is opgegaan. Naast trouw en rouwfotografie kan je bij Schonewillefotografie onder meer ook terecht voor familieshoots en schoolfotografie. Maar die laatste twee zijn op dit moment ook allemaal vooralsnog gecanceld. ”Gelukkig gaan de pasfoto’s nog steeds door”, aldus de positief ingestelde fotograaf.

Trouwen bij de gemeente kan gewoon doorgaan

Trouwen kan bij gemeente Hoogeveen kan overigens wel blijven doorgaan, want trouwen is een recht. Bij de gratis huwelijken die op de woensdagochtend plaatsvinden mogen naast de trouwambtenaar 6 personen aanwezig zijn, waaronder het bruidspaar. Bij een volledige ceremonie, waarin de trouwambtenaar ook een toespraak verzorgd,  mogen naast de trouwambtenaar maximaal 20 mensen aanwezig zijn, inclusief het bruidspaar. Het trouwen op de woensdagochtend duurt ongeveer 5 minuten een volledige ceremonie een klein halfuur. Er vinden voorlopig geen huwelijken op locatie plaats, alles is in de trouwzaal van het Raadhuis. Uiteraard gelden hier ook de maatregelen van 1,5 meter afstand en dat mensen die ziek zijn niet meegaan naar de ceremonie. De kerkelijke bevestiging die na het wettelijk huwelijk mag plaatsvinden is toegestaan met maximaal 30 personen. Eveneens met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord