Hoogeveensche kinderen doen berenspeurtocht

Hoogeveen – Het idee uit Australië en België om beren voor de ramen te plaatsen en kinderen een speurtocht door de buurt te laten doen, is ook naar Nederland overgewaaid. Het populaire prentenboek ‘We gaan op berenjacht’ uit 1995 van Michael Rosen en Helen Oxenbury zou de inspiratie erachter zijn. En het is een win-win situaite: kinderen vervelen zich niet meer en mensen die anders alleen thuis zitten, hebben zo nog wat aanloop. In Hoogeveen werken twee Facebookgroepen samen om dit te realiseren en de twee groepen samen hebben al meer dan duizend leden.

Initiatiefneemster Erika Santinge, die zelf nog niet zo lang in Hoogeveen woont, maakte gisteren de eerste Facebookgroep aan. “Er worden ontzettend veel foto’s van beren geplaatst. Het initiatief werd ook al opgezet in Nieuw-Weerdinge en Emmer-Compascuum, waar ik buurtwerker ben. Ik wilde het idee eigenlijk ook in Hoogeveen lanceren, maar bedacht me wel dat het veel tijd zou kosten. Ook is mijn netwerk niet zo groot omdat ik nog niet zo lang in Hoogeveen woon. Toch kreeg ik nadat de pagina was aangemaakt meteen lidmaatschapsverzoeken. Ik beheer de pagina nu met een andere Hoogeveense dame.”

Er wordt door de initiatiefnemers wel nadrukkelijk gezegd dat de zoektocht geen competitie is en ze roepen op om vooral niet in grote groepen op pad te gaan, maar gewoon met het eigen gezin. Er is een afstreeplijst beschikbaar en op Google Maps kunnen alle verstopte beren worden gevonden. Sommige beren hebben zelfs raadsels of spelletjes, waarbij kinderen écht even bezig moeten om het antwoord te vinden. “Er zit geen win element in, maar leuk is het wel. Veel kinderen houden nou eenmaal van speuren.”

Leonie Steenbergen, één van de initiatiefnemers van de tweede groep laat weten dat ze samenwerken met de eerste groep, om alles soepel te laten verlopen en er geen verwarring ontstaat. Wel is het veel werk. Op de vraag of buitendorpen ook mee konden doen liet ze weten: “Buitendorpen mogen zeker mee doen als ze willen, maar kunnen het beter zelf per dorp opstarten.”

Ook in Noordscheschut is er een ”berenjacht”

 

Klikt u op het menu linksboven om de adressen te zien waar de beren zich bevinden of klik op het icoontje rechtsboven om de map op volledig scherm te openen en de beren ook visueel op de map te zien.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord