College B&W stelt pakket maatregelen voor om miljoenen te bezuinigen

Hoogeveen – Bijna veertig bezuinigings- en andere maatregelen moeten de gemeente Hoogeveen dit jaar vijf miljoen euro opleveren. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad dit pakket aan maatregelen voorgelegd.

Hoogeveen verkeert financieel in zwaar weer. Het college wil dit jaar daarom een start maken met het weer financieel gezond maken van Hoogeveen. Het college is op zoek naar in totaal acht miljoen. Vijf miljoen is nodig om een tekort op de lopende begroting te voorkomen. Daarnaast wil het college nog drie miljoen vinden om in de spaarpot te doen. Want die is nu zo goed als leeg.

ONDERHOUD

Ruim drie en een half miljoen euro moet worden gevonden in maatregelen als minder of geen onderhoud meer aan groen, sportaccommodaties, scholen, onverharde paden en wegen, vijvers, sloten.
Ook wil het college het Kindpakket stopzetten, een regeling waarbij de gemeente activiteiten betaalt voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Verder hebben de maatregelen gevolgen voor project Maatje & Co, activiteiten rond laaggeletterdheid en mantelzorgconsulenten bij de huisartsenpraktijken.

BOUWGROND

Daarnaast wil het college versneld bouwgrond verkopen. Dat moet een miljoen in het laadje brengen. Samen met een bezuiniging van ruim vier ton op de ambtelijke organisatie moet dat iets meer dan vijf miljoen euro opleveren. Voor de resterende drie miljoen gaat het college dit jaar proberen of met partijen afspraken kunnen worden gemaakt over ruimte binnen contracten of beëindiging daarvan. Ook wordt gekeken of bepaalde investeringen nog wel moeten doorgaan. Dat levert niet meteen geld op voor dit jaar, maar heeft wel effect op de komende jaren

Deel dit bericht!

Geef een antwoord