Het Hoogeveense Huishoudboekje

Het Hoogeveense Huishoudboekje laat zien dat de beurs bijna leeg is. Althans volgens wethouder Jacob van der Heide. Zijn waarschuwing klinkt dreigend: Als er niet snel iets verandert, wachten nog veel meer en ingrijpender bezuinigingsmaatregelen.

Door Frits kappers


Toch durft van der Heide de inschatting aan dat preventief toezicht door de provincie ‘niet op de zeer korte termijn in Hoogeveen de situatie wordt.’ Over het inschattingsvermogen van de wethouders (zeker die van Gemeentebelangen) kunnen we lang van gedachten wisselen, maar het is een feit dat ze de afgelopen anderhalve raadstermijn naïef optimistisch waren. We zouden toch aan de zwembad ijsbaan combinatie gaan verdienen? Het project zou toch winstgevend worden? Twee miljoen euro gemeenschapsgeld naar de gallemiezen geholpen en er ligt nog een miljoenenclaim van Max Jacobsen bij de rechter.

Ondertussen is het nieuwste miljoenenproject, het Cultuurpaleis, opgestart met een opdracht voor een voorlopig plan aan architectenbureau Common Affairs gevestigd aan het IJ in Amsterdam. Dure locatie, dus het plan zal prijzig zijn met een hoofdletter P. Dat is míjn inschatting. En in de kwestie rond het eerbetoon aan oud burgemeester Tjalma durven de heren, die nota bene een historicus als voorzitter hebben, het niet aan om een mening te vormen op basis van onderzoek dat wetenschappelijk verantwoord jaren geleden al heeft plaatsgevonden. Men huurt een wetenschapper in om advies te krijgen over een mening, die men nog niet heeft. En van een integere wetenschapper ook niet aangereikt zal krijgen. Wetenschappers baseren zich nu eenmaal op feiten. En de feiten zijn allang bekend.

Als je zo met je geld om gaat dan komt de bodem van de schatkist snel in zicht. En de raad accepteert het gedwee.

Het is duidelijk: het financiële fundament van Hoogeveen heeft last van enorme betonrot. En de makkelijkste manier is om steeds maar naar Den Haag te wijzen. Maar we zullen het moeten doen met de middelen die er nu (niet) zijn. Ik vrees dat als we over twee jaar naar de stembus gaan twee colleges de erfenis van Anno Wietze Hiemstra er helemaal doorheen hebben gejaagd. CDA, Christenunie en Gemeentebelangen dienen dan de rekening te betalen voor hun onverantwoorde financiële beleid. Men wil de grenzen van de wet opzoeken. De grenzen van de moraal heeft men al lang overschreden.

Het is makkelijk om aan de zijlijn kritiek te lopen uitoefenen. Inderdaad. En het is net zo makkelijk om je in de raad gewoon overal maar bij neer te leggen en alles voor zoete koek aan te nemen. Een criticaster aan de zijlijn moet gezien worden als de stuurraketjes aan een vrachtschip dat op weg is naar het Internationale Ruimtestation. Zonder die raketjes komt het vrachtschip er niet.

Deel dit bericht!

Een gedachte over “Het Hoogeveense Huishoudboekje

  • 24 januari 2020 om 18:38
    Permalink

    Bij een gemeentebestuur dat zomaar €8,15 miljoen aan een raadslid en 3 van z’n vrienden schenkt en €4 miljoen daarvan onjuist naar de inwoners verantwoord is geen sprake van het in vertrouwde handen zijn van de gemeentekas.

Geef een antwoord