Politiek

Nieuwe ijsbaan en zwembad krijgen groene energie

Hoogeveen – De nieuwe combinatie van ijsbaan en zwembad in Hoogeveen krijgt een volledig elektrisch gestuurd energieconcept. Een gasaansluiting is dus niet meer nodig. Het concept past volledig in de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Hoogeveen.

Daarnaast zijn de praktische en financiële aspecten van dit concept het meest gunstig. De gemeente Hoogeveen heeft het energieconcept ontwikkeld in samenwerking met Rendo, WMD en Anteagroup. Volgens het DvhN trekken Rendo en WMD zich terug uit het project.

Aanbesteding

Het is voor de kunstijsbaan-zwembad van belang dat het energieconcept bij één partij komt te liggen. Ook het verkrijgen van expertise is van belang. Het energieconcept wordt daarom in de markt aanbesteed. Het gaat om een investering van ongeveer € 1,1 miljoen. De te kiezen partij zorgt ook voor het beheer en onderhoud en de kunstijsbaan en zwembad.

Groen concept

De gecombineerde bouw van een kunstijsbaan en zwembad biedt geweldige kansen voor het energieconcept. De kunstijsbaan kan warmte produceren die direct gebruikt wordt in het zwembad. Bij de uitwerking zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en gasloos bouwen meegenomen. Dit resulteert in een zeer duurzaam concept voor ijsbaan en zwembad: de elektriciteit wordt volledig groen opgewekt; deels uit eigen zonnepanelen, deels door inkoop van groene energie en de inzet van warmtepompen. Wethouder Erwin Slomp is enthousiast over het concept: ‘We hebben als gemeente grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Het is belangrijk dat we juist in dit grote project het goede voorbeeld geven op het gebied van duurzaamheid. Een kunstijsbaan en zwembad die zonder gas voorzien worden van energie en warmte, dat is echt uniek.’

Samenwerking

Een belangrijk uitgangspunt voor de bouw van de kunstijsbaan en zwembad is betrokkenheid van inwoners, verenigingen en bedrijven. De samenwerking met Rendo en WMD bewijst dat eens temeer. De kennis en expertise van deze bedrijven is optimaal benut. Directeur van Rendo, Eddy Veenstra, bevestigt: ‘We moeten samen onze verantwoordelijkheid nemen om bij te dragen in de energietransitie. Rendo heeft daarom graag bijgedragen aan dit unieke project, juist omdat het een maatschappelijke voorziening wordt waar veel Hoogeveners en mensen uit de omgeving gebruik van kunnen maken.’ Leo Hendriks van WMD zegt over het plan: ‘We laten het verder over aan partijen uit de markt die het concept verder ontwikkelen. Dat past bij deze tijd. En het sluit aan op onze visie. WMD wil zich 100% richten op de kerntaak: het leveren van duurzaam en betrouwbaar drinkwater in Drenthe.

2 gedachten over “Nieuwe ijsbaan en zwembad krijgen groene energie

  • mooi.
    maar hoe zit het met de opleverdatum, hebben ze al uitstel gekregen.
    en kan het elektrische netwerk al die zonnepanelen wel aan?

  • Ijsbaan ‘De scheve schaats’ kost 32 miljoen euro plus nog tientallen jaren van exploitatietekorten….. als Loohuis straks burgemeester van Madurodam wordt zit de bevolking van Hoogeveen nog heel, heel lang opgescheept met de financiële ramp van dit prestigeproject. Tijdens de nieuwjaarsreceptie bleek dat er zelfs onder de achterban van het gemeentebestuur geen draagvlak voor is. Waarom dan toch doorzetten? Omdat dit gemeentebestuur geen gezichtsverlies kan verdragen en nooit fouten toegeeft.

Geef een reactie