RIVM nam luchtmonsters bij S.I.T. Controls

Hoogeveen: Volgende week komen de resultanten van een onderzoek van het R.I.V.M. dat luchtmonsters heeft genomen bij het Hoogeveense bedrijf S.I.T. Controls. Dit naar aanleiding van een tweetal incidenten deze week waarbij het bedrijf tweemaal moest worden ontruimt nadat in totaal 26 medewerkers onwel waren geraakt.

Gemeente: Mogelijk raakvlakken met incident in 2007 bij Annen Animal Center

Bij de ontruimingen vond grootschalige hulpverlening plaats (GRIP 1). Metingen van de brandweer en inzet van een inspecteur gevaarlijke stoffen leverden geen resultaten op. Vandaar het het R.I.V.M. (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is ingeschakeld.

Bij RTV Drenthe hebben zich nu (ex) medewerkers gemeld met verhalen over de ‘slechte’ werkomstandigheden die zouden worden veroorzaakt door hoge temperaturen, niet afgesloten baden met tin, onvoldoende airco, ratten over de vloer, schimmel en zelfs maden die uit het plafond vallen.

De directie van het bedrijf, en ook de vakbond FNV, zeggen dat deze klachten, behalve de hoge temperaturen, hen onbekend zijn. Ook zijn er steeds meer tegengeluiden te horen van werknemers die de genoemde mistanden niet herkennen.

De gemeente heeft het R.I.V.M. gewezen op mogelijke giftig rioolgas, omdat dit incident wel erg deed denken aan de ‘vergiftiging’ in 2007 bij het AAC (Annen Animal Center). Dat onderzoek heeft volgens het R.I.V.M geen resultaten opgeleverd al zijn de meningen van de deskundigen verdeeld. In 2007 werden toen 25 personen afgevoerd en in het UMC Groningen in quarantaine geplaatst. Het gevolg was dat het dierencentrum ten onder ging.

Zie ook:

Ontruiming bij S.I.T. Controls, veel hulpdiensten ter plaatse

S.I.T. Controls voor tweede keer ontruimd; RIVM doet verder onderzoek

R.I.V.M. in 2007 bij het AAC (Annen Animal Center)