Witbuikegels (Atelerix albiventris) zijn redelijk nieuwe exotische huisdieren, die in een paar jaar tijd snel in populariteit zijn gestegen. In dit boek worden diverse onderwerpen doorgenomen over de verzorging van deze egels.
De Witbuikegel (Atelerix albiventris) wordt sinds medio 2000 als huisdier in Nederland gehouden en is sindsdien flink in populariteit gestegen. Veel beginnende houders blijven zitten met vragen, want ook op internet is er weinig over deze soort te vinden. Zeker in het Nederlands is de informatie schaars. Een handboek over deze exotische huisdieren kan dan ook niet uitblijven. In dit boek wordt op een laag niveau de huisvesting, verzorging en voortplanting doorgenomen, zodat ook de beginnende houder gemakkelijk door het boek heen leest. Boordevol informatie en leuke foto’s, een lijstje met geschikte snacks. Alles komt voorbij. Eerste druk: december 2016. Tweede druk:
augustus 2018.
‘De Witbuikegel als huisdier’ (105 pagina’s, ISBN: 9789402159134) is gepubliceerd via het selfpublishingplatform Brave New Books. Het boek is te koop bij Bol.com en CB Boekhandels. Prijs: €29,95.
Over Judith Bos en haar bijzondere hobby
Judith is in Zwolle geboren in 1992 en opgegroeid aan de andere kant van de Ijssel, in Hattem. Als kind hield ze al van schrijven en heeft menig keer meegedaan met diverse schrijfwedstrijden. Later is ze zich gaan focussen op een carrière in de dierbranche en tegenwoordig combineert ze deze twee interesses.
In 2011, toen ze net in Hoogeveen woonde, is ze begonnen met het opbouwen van een internationaal educatief platform, dat zich bezig houdt met voorbereidend onderzoek naar genetica en gezondheid van deze bijzondere huisdieren en het geven van lezingen. The Hedgehog Program, zoals het project heet, leidt Judith geheel als hobby. “In de afgelopen 7 jaar is de hobby om deze dieren te houden enorm gegroeid, en zo ook de manier waarop fokkers zich willen inzetten voor meer onderzoek. Inmiddels werk ik intensief samen met 11 hobbyfokkers wereldwijd. Van deze fokkers houd ik de stambomen van hun dieren bij, maak ik berekeningen welke kleuren ze in hun nesten kunnen verwachten en bepreek ik de voorkomende problemen in hun gezondheid. Al deze gegevens bewaar ik dan, zodat ik op een later moment alles bij elkaar kan leggen om wellicht een kleine doorbraak te krijgen en er weer een puzzelstukje klaar is.”
Judith is zich ook bewust van de tegenstanders, die vaak vinden dat egels in het wild horen. “Meestal is het een stukje onwetendheid, veel mensen weten niet dat er meer dan 17 soorten egels voorkomen in het wild. Wij kennen hier alleen de Europese egel en we weten dat het daar niet zo goed mee gaat. Dan wordt de link al gauw gelegd. Als ik vervolgens uitleg dat de onderzoeken die ik doe zouden kunnen leiden tot wetenschappelijk onderzoek, dat juist dat kan leiden tot onderzoek naar egels in het algemeen en dat hier ook een stukje soortbehoud bij komt kijken zijn de meeste mensen al meer gerustgesteld.” Judith verteld dat ook internationaal goed gereageerd wordt op het initiatief. Zo werkt ze intensief samen met bovengenoemde 11 fokkers uit respectievelijk Verenigd Koninkrijk, Argentinië, Denemarken, Slovenië, Hongarije, Polen en de Verenigde Staten. Ook krijgt ze regelmatig de dierenartsverklaringen toegestuurd om de verzamelde informatie te ondersteunen en krijgt ze regelmatig stambomen toegestuurd van andere partners.
Echter, daar houdt het volgens Judith niet op: ze is druk bezig met instanties te benaderen om in de toekomst wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken. “Vier jaar geleden had ik goed contact met de Universiteit Utrecht en zij hebben laten weten erg graag mee te werken. Helaas is eerst een zogenoemde Whole Genome Sequencing nodig, een onderzoek dat bij mensen ongeveer een half miljoen Euro kost.” Ze laat weten onverminderd door te gaan met het vinden van een geschikt instituut voor dit onderzoek.
Benieuwd naar de rest van het verhaal achter haar bijzondere hobby en het project?
In 2019 (datum nog onbekend), zal Judith op uitnodiging van CapsEurope een avondvullende lezing geven in de Universiteit Utrecht over het houden van Witbuikegels als huisdier en haar internationale project. Meer informatie hierover zal volgen wanneer meer bekend is, maar contact opnemen met Judith zelf mag natuurlijk ook via [email protected].
Over Brave New Books
Brave New Books is een self-publishingplatform dat iedere schrijver in staat stelt om snel, eenvoudig, kosteloos en op een professionele wijze zelf een boek uit te geven. Brave New Books is een initiatief van Singel Uitgevers, bol.com en Mijnbestseller.nl. Gedurende het publicatieproces kan de auteur, tegen betaling, de deskundige begeleiding inschakelen van ervaren redacteuren, vormgevers en bekende schrijvers van Singel Uitgevers (waartoe de uitgeverijen Querido, Athenaeum, Nijgh &Van Ditmar, Leopold en Ploegsma behoren). Door de samenwerking met bol.com zijn de boeken voor een miljoenenpubliek beschikbaar.