Van vuilnisbelt tot fietswalhalla

Col du Vam – Gistermiddag is de vernieuwde VAM-berg officieel in gebruik genomen door en voor fietsers. Vanaf vrijdag 19 oktober is iedereen van harte welkom op het nieuwe fietsparcours op de ‘Col du VAM’: dé berg van Drenthe. De top van de afvalberg van verwerker Attero ligt op een hoogte van 56 meter boven NAP en is daarmee het hoogste punt van Drenthe.

Gedeputeerde fiets berg open

Het was gedeputeerde Henk Brink, vergezeld door een bont gezelschap wielrenners, recreanten, handbikers en schoolkinderen, die als eerste de ‘Col Du VAM’ wist te bedwingen. Het leverde hem gelijk de bolletjestrui en twee pijnlijke kuiten op.  Daarna maakte iedereen op twee wielen gelijk van de gelegenheid gebruik om alle routes te verkennen. De keienstrook bleef opvallend leeg.

Fietsen en harken

Het fietsparcours bestaat uit drie klimroutes en één afdaling. De routes op de VAM-berg zijn in totaal 2100 m lang, van een 4 meter brede asfaltlaag voorzien en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. Op de meest noordelijke route vind je aan het einde van het parcours een 160 meter lange keienstrook met een stijgingspercentage van maar liefst 15%.

Mountainbiken en wandelen

Het fietsparcours is niet de enige recreatieve ontwikkeling op de VAM-berg. Er komen ook nieuwe wandelroutes en een mountainbikeparcours. De komende maanden wordt naar verwachting de eerste fase van het mountainbikeparcours aangelegd. Dan start ook de aanleg van een verbindingsroute door het Philipsbos en een extra parkeervoorziening aan de zuidzijde van de berg. Tot het mountainbikeparcours klaar is kunnen mountainbikers uiteraard gebruik maken van het fietsparcours.

Officiële opening

Vandaag was de ingebruikname van de fietsroutes,  de officiële opening gaat volgend jaar maart plaatsvinden. Voor zaterdag 16 maart 2019, midden in het weekend van de Ronde van Drenthe, wordt er achter de schermen gewerkt aan een spectaculair openingsprogramma. Terwijl in de ochtenduren de tourversie van de Ronde van Drenthe de berg aandoet zullen er in de middaguren speciale (sportieve) activiteiten worden georganiseerd.

Ronde van Drenthe

Op zondag 17 maart 2019 is het de beurt aan het wielerpeloton van de Ronde van Drenthe. In de voorlopige parcours voor de ‘World Tour’ voor dames  is de ‘Col du VAM’ twee maal opgenomen. De mannen in de ‘Albert Achterhes Profronde van Drenthe’ passeren de top maar liefst drie keer. Welke route de wielrenners precies gaan nemen moet nog nader worden bekeken.

Dak van Drenthe

De VAM-berg krijgt uiteindelijk een nieuwe top: het Dak van Drenthe. De berg moet 800 meter lang en 150 meter breed worden. Het is de bedoeling dat de berg, bestaande uit bodemas (een opgewerkte grondstof afkomstig van afvalenergiecentrales),  net zo hoog wordt als ooit gepland: 63 meter boven NAP. De nieuwe top op de VAM-berg is bedoeld voor recreatie. En eerder dan gedacht want terwijl een deel van de stort nog open blijft, moet het dak eind 2019 klaar zijn. Het wordt dan bij het al bestaande recreatieve deel van de VAM-berg aangesloten.

Zie ook de website van de Ronde van Drenthe

foto: Sjoerd Looijenga