Stoer Nijstad naar WK obstacle race in België

Trainer Dayen Spijker en haar pas 16-jarige pupil Yarnick Treur uit Hoogeveen mogen Nederland gaan vertegenwoordigen op het Wereld Kampioenschap OCR in de stad Genk, in België van 14 t/m 17 september.

Dayen, eigenaar van de sportlocatie STOER Nijstad aan strand Nijstad, is geen onbekende in de OCR-wereld. OCR staat voor Obstacle Course Racing. De bekendste races zijn Strong Viking en Mudmasters.

Dayen is van een echte plezier mudrunner ineens de wedstrijden ingetrokken door vrienden. “Dat kan ze wel”, werd er gezegd. Dit heeft haar een enorme drive gegeven.
“Ik voelde dat ik sterker werd en dat is op mijn leeftijd een fantastisch gevoel.” Inmiddels doet ze ook andere wedstrijden zoals Hyrox, waar ook iedereen aan mee kan doen. Hier is ze inmiddels ook PFT Trainer van, en geeft ze ook een speciale WOD Training elke woensdagavond die je daarvoor klaarstoomt. Daarnaast trailt ze veel onverhard op lange afstanden. Geen uitdaging gaat ze uit de weg. “Mijn motto, en dat van STOER, is dan ook ‘No human is limited’ van mijn grote held de marathonloper Eliud Kipchoge”, aldus Dayen zelf. Maar de OCR-sport blijft haar grote liefde. Ze kan er ontzettend van kan genieten dat de jeugd er zo’n plezier in heeft. Onzekere kinderen sterker zien worden, maar ook zelfverzekerder! Obstacles overwinnen waar ze bang voor zijn, maar ook dat ze elkaar helpen met alles. “Dat is gewoon fantastisch om te zien en maakt me als trainer apetrots op onze jeugdleden.”

Bij STOER kun je allerlei trainingen volgen van Bootcamps tot verschillende bokszak trainingen, maar dus ook survival / obstacle training.

Haar grote trots Yarnick traint al vanaf dag 1 bij Dayen op Nijstad. “Yarnick is sinds een harde werker en dat is al zo vanaf dag één”. In het begin nog in combinatie met voetbal, maar al gauw maakte hij de keuze om zich echt op de Obstacle run te gaan focussen. Sinds hij weet dat er mogelijkheden zijn voor kwalificaties voor een wereldkampioenschap, is hij alleen maar serieuzer gaan trainen. Tijdens de Spartanrace Zandvoort in het voorjaar heeft hij zich kunnen kwalificeren voor het aankomende Wereld Kampioenschap. Yarnick traint twee keer per week aan zijn klimtechniek en één keer per week running bij de looptrainster. Daarnaast heeft hij ook een trainingsschema van Spijker gekregen.
Nu staan ze samen aan de vooravond om naar het Wereld Kampioenschap af te reizen. Samen met nog 3 leden die de openrace mee gaan lopen.

OCR is een jonge maar razendsnel groeiende sport in Nederland. Het bestaat pas sinds 2012 in Nederland. “Bij STOER Nijstad hebben we hier veel lessen voor, zowel voor de jeugd als voor volwassenen. Ook zijn er verschillende Bootcamps, circuit en bokszaktrainingen. Sport moet leuk zijn, voor iedereen en elke leeftijd en mensen moeten zich vooral op het gemak voelen. Een soort van thuiskomen met een lage drempel en dat proberen we aan iedereen die traint bij STOER aan te bieden.” Nieuwsgierig geworden naar de locatie? Kijk op www.stoernijstad.nl